Αυξημένη επιθετικότητα παρουσιάζουν οι γυναίκες που λαμβάνουν στατίνες, μιας διεθνώς δημοφιλούς κατηγορίας ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερόλης.

Σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους οι στατίνες φέρονται να τους μειώνουν την επιθετικότητα, οι γυναίκες φέρονται να επηρεάζονται περισσότερο από τα εν λόγω φάρμακα εμφανίζοντας αλλαγές στην συμπεριφορά τους. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Μπεατρίς Γκόλομπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", μελέτησαν δύο ομάδες άνω των 1.000 ατόμων και των δύο φύλων. Η μία ομάδα έπαιρνε επί έξι μήνες κάποια στατίνη (σιμβαστατίνη ή πραβαστατίνη) και η άλλη ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο). Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιός ασθενής παίρνει το πραγματικό φάρμακο και ποιός το εικονικό. 

Η επιθετικότητα στη συμπεριφορά μετρήθηκε με βάση συγκεκριμένα τεστ και παρατηρήσεις, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης. Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις για το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης και για τυχόν προβλήματα ύπνου. 

Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες ελάμβαναν στατίνες, ιδίως όσες ήσαν άνω των 45 ετών και είχαν εισέλθει σε φάση εμμηνόπαυσης, εμφάνιζαν αυξημένη επιθετικότητα. Η επίδραση αυτή ήταν πιο αισθητή στις γυναίκες εκείνες που είχαν αρχικά την μικρότερη επιθετικότητα. 

Από την άλλη, για τους άνδρες η εικόνα ήταν πιο πολύπλοκη. Με εξαίρεση ελάχισους άνδρες που εμφάνισαν αύξηση επιθετικότητας, η συντριπτική πλειονότητα εμφάνισε μείωση και μάλιστα σημαντική, ιδίως οι νέοι που εκ φύσεως είναι πιο επιθετικοί, καθώς και οι άνδρες εκείνοι που λόγω χαρακτήρα είναι ελάχιστα επιθετικοί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά η σιμβαστατίνη μπορεί να μειώσει την ανδρική τεστοστερόνη, πράγμα το οποίο -στο βαθμό που συμβαίνει- μειώνει και την ανδρική επιθετικότητα.