«Ο κόσμος μπορεί να δώσει ένα τέλος στην επιδημία του AIDS μέχρι το 2030. Οδεύουμε προς μια γενιά χωρίς AIDS» ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι-Μουν, μετά τη δημοσιοποίηση της ελπιδοφόρας έκθεσης του UNAIDS. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους καθώς κατά 35% οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν από τον ιό HIV τα τελευταία 14 χρόνια. 

«Έχουμε επιτύχει και έχουμε υπερβεί τους στόχους μας όσον αφορά το AIDS. Έχουμε 15 εκατ. ανθρώπους που λαμβάνουν τη θεραπεία κατά του HIV» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας,  Αντις Αμπέμπα, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με την έκθεση της UNAIDS που κυκλοφόρησε την Τρίτη στη Γενεύη, έγιναν αξιοσημείωτα βήματα από το 1996 με την ανάπτυξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό του HIV  μειώθηκε στα 2 εκατ. το 2014 έναντι 3,1 εκατ. πριν από 14 χρόνια ο UNAIDS υπενθυμίζει πως 39,6 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα με τον ιό HIV εκ των οποίων 15 εκατ. μόνο έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία. 

Ένα από τα πιο αξιόλογα επιτεύγματα ήταν η μείωση των νέων μολύνσεων νεογνών από τον ιό κατά 58% μεταξύ του 2000 και του 2014, υπογραμμίζει η έκθεση του UNAIDS. Αυτό επιτεύχθηκε με την εξασφάλιση θεραπείας στις γυναίκες που φέρουν τον ιό HIV με σκοπό να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού στο νεογνό κατά την περίοδο της κύησης. 

Το περασμένο μήνα η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να εξαλείψει την μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο νεογνό.