Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων που αφορούν σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς μεγαλώνουμε.

Αυτό υποστηρίζουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» της πόλης της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και Επιδημιολογίας, Κάρολ Ντέρμπι, που μελέτησαν τη σχέση υγιεινής διατροφής και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν το διατροφικό μοντέλο που ακολουθούσαν 550 ηλικιωμένοι, κατά μέσο όρο 80 ετών, κανείς εκ των οποίων δεν είχε σημάδια άνοιας.

Οι εθελοντές ερωτήθηκαν για το πόσες μερίδες δημητριακών, τηγανητών, σνακ, γλυκών, αναψυκτικών, λιπαρών, αλκοόλ, φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και κρέατος, κατανάλωναν κάθε εβδομάδα.

Οι ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης της μνήμης και της σκέψης, καθώς και της εκτελεστικής λειτουργικότητας.

Θεωρήθηκε δε, ότι είχαν εξασθενημένη λειτουργικότητα αν είχαν σκορ χαμηλότερο από το μέσο όρο, σε μια ομάδα συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Οι ερευνητές αφού συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση και τις καρδιακές παθήσεις για κάθε άτομο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εξασθενημένη εκτελεστική λειτουργικότητα. Ωστόσο, δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ διατροφής και συνολικής λειτουργίας της μνήμης ή της σκέψης.

«Η υγιεινή διατροφή επηρεάζει τη γνωστικότητα μέσω πολλών μηχανισμών. Είναι ήδη γνωστό ότι μειώνει την καρδιαγγειακή νόσο και τον κίνδυνο διαβήτη, παράγοντες γνωστικής εξασθένησης και άνοιας» εξηγεί η Δρ Ντέρμπι.