Αποδίδει η αντικαπνιστική καμπάνια στις ΗΠΑ με τον αριθμό των καπνιστών να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες καθώς έχει πέσει στο 15%. 

Το ποσοστό των καπνιστών ανάμεσα στους ενήλικους αμερικανούς "μειώθηκε από 24,7% που ήταν το 1997 σε 15,2% τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2015", αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι συχνότερο μεταξύ των ανδρών (17,4%) σε σχέση με τις γυναίκες (13%), διαπιστώνει η έκθεση.

Επίσης είναι συχνότερο μεταξύ των Αφροαμερικανών (18,1%), ακολουθούν οι λευκοί αμερικανοί (17,1%) και οι Λατινοαμερικανοί (10,4%).

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στα οποία ανήκει το NCHS, οι καπνιστές ανέρχονταν στο 42% του αμερικανικού πληθυσμού το 1965, ποσοστό το οποίο μειώνεται σταθερά με την πάροδο των ετών.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές δημόσιας υγείας, το κάπνισμα "είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί αρκετές μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες και παραμένει η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ καθώς ευθύνεται για 480.000 θανάτους ετησίως".