Το νεογέννητο μωρό σας είναι στο σπίτι και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στο νέο σας πρόγραμμα. Το να το διατηρήσετε ζεστό και ταϊσμένο είναι προτεραιότητές σας. Η φροντίδα του δέρματός του είναι το ίδιο σημαντική. Το δέρμα του νεογέννητου είναι ευαίσθητο, όπως και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Χημικές ουσίες, αρώματα και χρώματα σε ρούχα, απορρυπαντικά και μωρουδιακά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, ξηρότητα και ερυθρότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να κάνετε για να προστατεύσετε το μωρό από δερματικά προβλήματα.

Το νεογέννητο έχει δέρμα με ζάρες και προστατευτική στοιβάδα που απολεπίζεται. Αυτή είναι φυσιολογική διαδικασία κατά την πρώτη εβδομάδα. Δεν υπάρχει λόγος να το τρίβετε ή να του βάζετε λοσιόν ή κρέμες.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος του νεογέννητου, ισχύει πως ‘το λιγότερο είναι και το καλύτερο’. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν ότι το συχνό μπάνιο στα μωρά και η εκτεταμένη έκθεση σε χημικά και άλλα αλλεργιογόνα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δερματικές αλλεργίες αργότερα.

Μη χρησιμοποιείτε παιδικά προϊόντα τους πρώτους μήνες. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμα. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό δερματικών προβλημάτων, αλλεργιών ή άσθματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύετε το ανοσοποιητικό του μωρού και το μωρό από ερεθιστικά αλλεργιογόνα.

Πλύντε τα ρούχα του μωρού πριν φορεθούν. Να χρησιμοποιείτε μόνο παιδικά απορρυπαντικά που δεν περιέχουν άρωμα και χρώματα. Να πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματά του χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα της οικογένειας και να ξεβγάζετε πολύ καλά τα ρούχα.

Να αντιστέκεστε στον πειρασμό να κάνετε συχνά μπάνιο στο μωρό. Το πολύ συχνό πλύσιμο αφαιρεί τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα του μωρού. Αυτό αφήνει ευάλωτο το δέρμα και έτσι αντιδρά σε αλλεργιογόνα προκαλώντας αντίδραση, όπως έκζεμα.

Εκτός από τα σάλια και την αλλαγή της πάνας, τα νεογέννητα δε λερώνονται πολύ. Για τον πρώτο περίπου μήνα ένα μπάνιο με σφουγγάρι δυο με τρεις φορές την εβδομάδα θα κρατά καθαρό το μωρό, με ασφάλεια. Στο ενδιάμεσο, απλώς καθαρίστε το στόμα και την περιοχή όπου φοριέται η πάνα, με λίγο νερό ή καθαριστικό.

Ξηρό δέρμα-έκζεμα

Τα περισσότερα δερματικά προβλήματα του νεογέννητου, όπως το έκζεμα ή εξάνθημα από πάνα, δεν εμφανίζονται τον πρώτο ή δεύτερο μήνα. Το έκζεμα εμφανίζεται σαν κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα, κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του ξηρού ερεθισμένου δέρματος και του εκζέματος:

    * Δοκιμάστε μπάνιο μια φορά την εβδομάδα για να επιτρέψετε στο δέρμα να διατηρήσει τα φυσικά έλαια.
    * Περιορίστε τη χρήση προϊόντων παιδικού δέρματος. Αν είναι ανάγκη χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα λοσιόν σε περιοχές ξηρού δέρματος.
    * Σιγουρευτείτε ότι το μωρό φοράει μόνο μαλακά ρούχα.

 Όταν το μωρό έχει αλλεργική αντίδραση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξάνθημα. Εξανθήματα κάτω από την πάνα μπορεί να είναι έκζεμα και όχι ερυθρότητα από την πάνα. Αλλεργία στα χρώματα της πάνας μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την αντίδραση. Η αλλαγή σε πάνες χωρίς χρώματα, ενδεχομένως μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για την πρόληψη μελλοντικών εμφανίσεων.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για χρησιμοποίηση ή όχι λοσιόν ή κρεμών που πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση του εκζέματος. Μπορεί να χρειαστείτε συνταγή.
Πηγή: iatronet.gr