Η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δε κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία αποτρέψιμων θανάτων και ασθενειών στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφή, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία.

Ο κ. Χριστοφή μίλησε σε ημερίδα, που διοργανώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος, όπως έχει καθιερωθεί η 31η Μαίου.

Στην ημερίδα αναφέρθηκε ότι πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως, εξαιτίας του καπνίσματος και 600 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, είναι οι πρόχειρες κατασκευές σε καταστήματα, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα κι η παραβίαση των όρων αδειών οικοδομής.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως από την 1η Ιανουαρίου 2010 - ημερομηνία εφαρμογής του νόμου στην Κύπρο- μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, η Αστυνομία διενέργησε 48.900 ελέγχους και προέβη σε 6.532 καταγγελίες καταστημάτων και 6.540 καταγγελίες προσώπων.

Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 η Αστυνομία διενήργησε, σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, 13.365 ελέγχους για την παραβίαση της νομοθεσίας και προέβη σε 2.121 καταγγελίες καταστημάτων και 2.123 καταγγελίες προσώπων.