Στα όρια τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με το κύριο πρόβλημα να καθίσταται η ανεπάρκεια του προσωπικού, η οποία, έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και κινδύνους για τη ζωή τους.

Φυσικά, «ρίζα» του προβλήματος αυτού είναι η υποχρηματοδότηση και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, το οποίο από τα 45 εκατ. που του αντιστοιχούσαν σε προϋπολογισμό του 2015, έχει λάβει 37 και αναμένει τα υπόλοιπα. 

Πρακτικά, το νοσοκομείο λειτουργεί σε κανονική καθημερινή λειτουργία με... προσωπικό ασφαλείας, καθώς είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό.

Η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων έχει οδηγήσει, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες τους σε χρόνια προβλήματα υγείας, ορθοπεδικά και στο κυκλοφορικό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν συσσωρεύσει δεκάδες ρεπό και άδειες από το 2015, το 14, ακόμα και το 13... 

Σε μηνιαία διάταξη είναι, επίσης, οι ελλείψεις σε βασικά υλικά, με ενδεικτική την έλλειψη ακόμα και ιατρικών αντιδραστηρίων, κάτι το οποίο συμβάλλει στην καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων, ακόμα και των πιο απλών εξετάσεων, ενώ πολλές είναι οι φορές που λόγω έλλειψης συγκεκριμένων υλικών ματαιώνονται ακόμα και σημαντικά χειρουργεία.

Εξάλλου, η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη 960 θέσεων σε όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτει παρά μόνο 10-12 θέσεις για το Ιπποκράτειο, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με σύνταξη κοντά στα 250 άτομα, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό και δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένας. 

Αντίθετα, εχει να γίνει πρόσληψη από το 2010, ενώ κατά καιρούς τα κενά «μπαλώνονται» με πεντάμηνα του ΟΑΕΔ και συμβασιούχους, κάτι, το οποίο, όμως τελικά μόνο «κρύβει» το πρόβλημα και δεν το επιλύει στη ρίζα του.

Όπως αναφέρει στο newpost το μέλος του συλλόγου των εργαζομένων και γ.γ. γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης «ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια δουλειά που απαιτεί το 100% των δυνατοτήτων μας. Ζητάμε την πρόσληψη προσωπικού, ως βασικό στοιχείο καλυτέρευσης της λειτουργίας του νοσοκομείου. Είναι λυπηρό για ένα Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, να μην μπορεί να παρέχει την καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών στους ασθενείς του».

Λείπουν ακόμα και ειδικεύομενοι γιατροί - Καθυστέρηση εβδομάδων για εξετάσεις 

Εκτός από την βασικότατη ανεπάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, από το Ιπποκράτειο, πάντως, λείπουν ακόμα και ειδικευόμενοι γιατροί, παρότι το νοσοκομείο είναι Πανεπιστημιακό. 

Αυτό πρακτικό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένους τομείς υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί, με συνέπεια την καθυστέρηση στις διαδικασίες και την δυσλειτουργία του νοσοκομείου.

Υπάρχουν, δηλαδή 2 αναισθησιολόγοι, όταν η ανάγκη είναι για 8, ενώ υπάρχει μόνο 1 κυταρρολόγος, όταν το νοσοκομείο χρειάζεται πέντε. 

«Όλα πηγάζουν από την έλλειψη χρημάτων»

Την εικόνα του Ιπποκράτειου στο τέλος του 2015 μας δίνει ο διοικητής του Νικόλαος Τουρούτσικας, ο οποίος εντοπίζει την πηγή των προβλημάτων του νοσοκομείου στην οριακή χρηματοδότηση. 

«Είμαστε στο τέλος της χρονιάς και τα πράγματα είναι δύσκολα. Πάγιο αίτημά μας είναι η πρόσληψη προσωπικού, το οποίο έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος τονίζει ότι στα δύο χρόνια της θητείας του έχει υποβάλει αλλεπάλληλα αιτήματα για άμεση στελέχωση τουλάχιστων βασικών τομέων, ωστόσο απ΄όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας λαμβάνει την ίδια απάντηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα». 

Σύμφωνα με τον κ. Τουρούτσικα, πάντως, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα, το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει θέματα με τα φάρμακα: «Έχουμε καταφέρει να χειριστούμε καλά το θέμα αυτό, παρότι έχουμε και αιμορροφιλικούς και οροθετικούς».