Με αντίπαλο τον ίδιο τους τον εαυτό και τις αντοχές τους έρχονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Γεν. Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, καθώς η ανεπάρκεια του προσωπικού έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στους ασθενείς, ενώ η υποχρηματοδότηση έχει συμβάλει στην έλλειψη βασικών υλικών για χειρουργεία και εξετάσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο καθημερινά εξυπηρετεί εκατοντάδες άτομα, με ελάχιστο προσωπικό, ενώ το μεγαλύτερο αλαλούμ γίνεται όταν υπάρχει ημέρα γενικής εφημερίας.

Τότε η αναμονή για ένα επείγον περιστατικό μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 8 ώρες!

Η κατάσταση είναι οριακή και στην προμήθεια των υλικών, βασικών τόσο για τις εξετασεις, όσο και στα χειρουργεία, αφού από μήνα σε μήνα οι προμήθειες εξαντλούνται και θα πρέπει κάθε μήνα να υπογράφεται νέα σύμβαση, αφού τα χρήματα του προϋπολογισμού... δεν φτάνουν.

Σε πολυθρόνες οι καρκινοπαθείς

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ως απόρροια της έλλειψης προσωπικού είναι στο ογκολογικό τμήμα, όπου έρχονται καθημερινά για εξετάσεις και για τις χημειοθεραπείες τους εκατοντάδες άτομα. 

Στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν μόνο δύο νοσηλεύτριες και ελάχιστα κρεβάτια, με αποτέλεσμα, όσοι καρκινοπαθείς θέλουν να κάνουν τις θεραπείες τους να τις κάνουν καθισμένοι σε... πολυθρόνες. 

Από το νοσοκομείο δεν λείπουν και τα ράντζα που εμφανίζονται συχνά πυκνά στους διαδρόμους, αφού τα δύο τελευταία χρόνια το «Γ. Γεννηματάς» δέχεται 30% κόσμο περισσότερο απ' ό,τι μπορεί να αντέξει...

Υπάρχει υπερσύγχρονη ΜΕΘ αλλά... υπολειτουργεί

Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν και στη Μονάδα της Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί με τα μισά κρεβάτια από ό,τι θα έπρεπε να λειτουργεί και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, δεν έχει έρθει εξειδικευμένο προσωπικό. 

Την ίδια στιγμή, προβλήματα υπάρχουν και στην φύλαξη, αλλά και στην καθαριότητα του νοσοκομείου.

Ανεπάρκεια προσωπικού η αιτία και σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θέματα στην ασφάλεια, καθώς οι ιδιωτικοί αστυνομικοί δεν είναι αρκετοί, ενώ μετά το απόγευμα, που μειώνεται το προσωπικό καθαριότητας, η κατάσταση είναι απελπιστική στους θαλάμους.

«Το προσωπικό έχει υπερβεί τις δυνάμεις του»

Ζοφερό τοπίο περιγράφει στο «Γ. Γεννηματάς» η πρόεδρος των συλλόγων εργαζομένων, ιατρός κ. Ματίνα Παγώνη, η οποία θίγει ιδιαίτερα το θέμα της έλλειψης προσωπικού:

Οι εργαζόμενοι έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους. Τα πράγματα είναι οριακά, καθώς λείπουν τουλάχιστον 230 νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα ελάχιστοι εργαζόμενοι να αντιστοιχούν σε εκατοντάδες άτομα. 

Το ίδιο συμβαίνει και στους γιατρούς, με την εκπρόσωπο των εργαζόμενων να μιλά για ελλειψη 100 εξειδικευμένων επιστημόνων σε όλους τους κλάδους του νοσοκομείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσλήψεις στο ''Γ. Γεννηματάς'' με την πρόσφατη προκήρυξη στον τομέα της Υγείας δεν θα ξεπεράσουν τις 12.