Εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά φέρνει στο φως η έρευνα του newpost για τα νοσοκομεία της Ελλάδας, με το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίζει όχι μόνο προβλήματα με υποστελέχωση προσωπικού και ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και τεράστια αναμονή για μια εγχείριση καρδιάς που έχει συμβάλει σε θανάτους ασθενών. 

Το ΑΧΕΠΑ ήρθε πρόσφατα στην δημοσιότητα, μετά από τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης και άρα καθυστερημένης προμήθειας από τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Στο νοσοκομείο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 1300 οροθετικοί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στην παροχή των φαρμάκων τους λόγω μειωμένης χρηματοδότησης. 

Κάθε εβδομάδα πρέπει να προμηθεύονται συγκεκριμένο αριθμό χαπιών, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, κάτι που μέσα στο Νοέμβριο διακυβεύθηκε αρκετές φορές, με αποτέλεσμα συσσωρευμένες διαμαρτυρίες από την πλευρά των ασθενών. 

Τα προβλήματα του νοσοκομείου, όμως, δεν είναι μόνο αυτά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο καθημερινά, καθώς αντιστοιχεί στο μόνο στο ήμισυ των υπαλλήλων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. 

Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς, τόσο στους γιατρούς, όσο και στους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα η αναμονή στα ραντεβού να φτάνει ακόμα και τους... έξι μήνες. 

Υπάρχουν, όμως και φορές που η αναμονή αποδείχθηκε θανατηφόρα για κάποιους ασθενείς, αφού σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις και στις εγχειρήσεις, ειδικά σε αυτές της καρδιάς.

Το καλοκαίρι του 2015, δύο ασθενείς, η μία από τους δύο μάλιστα ήταν μόλις 42 ετών, που ήθελαν απινιδωτή κατέληξαν, καθώς δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν για να φέρουν απινιδωτή από το εξωτερικό και ήταν στην λίστα για εγχείριση μέσω του ΕΟΠΥΥ. 

Να σημειωθεί ότι το κόστος ενός απινιδωτή μπορεί να φτάσει τα 13.000 ευρώ και όσοι δεν θέλουν να... πεθάνουν, ξεπουλάνε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κάνουν την εγχείριση με δικά τους έξοδα. 

«Πάρτυ» για τα μαγειρεία

Πάντως, φαίνεται ότι παρότι το νοσοκομείο είναι υποχρηματοδοτούμενο, το... πάρτυ συνεχίζεται από τις διοικήσεις, με πιο πρόσφατο το αίτημα ανάθεσης της τροφοδοσίας σε ιδιωτική εταιρεία, παρότι τα μαγειρεία στο ΑΧEΠΑ είναι καινούρια και υπερσύγχρονα. 

Μάλιστα το κόστος για αυτή την κίνηση θα ήταν κατά 300.000 ευρώ πιο ακριβό, απ' ό,τι να παρασκευάζονταν μέσα στο νοσοκομείο και αυτό σε μια χρονική στιγμή που το νοσοκομείο έχει πάρει, μήνα Δεκέμβριο, το ήμισυ του προϋπολογισμού του για το 2015. 

Και αυτό δεν είναι μοναδικό περιστατικό, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τις αποχωρήσεις διοικητών... σκοτώνονταν ποιος θα υπογράψει διάφορες συμφωνίες με εξωτερικές εταιρείες, με το... αζημίωτο φυσικά. 

«Το προσωπικό δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο»

Για υπερβάλλοντα ζήλο του προσωπικού μιλά ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Κορόξενος, ο οποίος αναφέρεται σε καθημερινό αγώνα των υπαλλήλων, γιατρών και νοσηλευτών για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. 

Γινόμαστε εμείς οι αποδέκτες της διαμαρτυρίας και των παραπόνων του κόσμου. Λειτουργούμε ως μαξιλαράκι για τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

«Τα φάρμακα επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου-Χρειάζεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα»

Για την κατάσταση με τα αντιρετροϊκά φάρμακα στο ΑΧΕΠΑ μιλά ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική φωνή» Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τανασκίδης, ο οποίος τονιζει στο newpost ότι ο περασμένος Νοέμβριος ήταν τραγικός για τους ασθενείς, καθώς σημειώθηκαν καθυστερήσεις που έφτασαν και τις δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.

«Εκείνη την περίοδο, ο ένας δάνειζε τον άλλον, ακόμα και σε μικρότερες δόσεις, προκειμένου να βγει κάπως η εβδομάδα» εξηγεί ο κ. Τανασκίδης, ο οποίος, προσθέτει ότι μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, αλλά αυτό είναι κάτι παροδικό, καθώς τα φάρμακα επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα, εξάλλου, είναι μόνιμο και έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, ωστόσο μέσα στο 2015 οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2015.