Εκατοντάδες επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου αναζητούν κάθε χρόνο, και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ιατρική φροντίδα, καθώς τα υπέρλεπτα σωματίδια επεξεργασμένου περλίτη, που διαχέονται από εξορυκτική εταιρία τόσο στον αέρα, όσο και στη θάλασσα προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών. Στην Ερωτησή της, η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επισημαίνει  ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με αναφορές των Επιθεωρητών Υγείας και Περιβάλλοντος η εταιρία εξόρυξης «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» δε συμμορφώνεται με σειρά νόμων και διοικητικών διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Αποτέλεσμα του οφθαλμικού τραυματισμού από υπέρλεπτα περλίτη είναι η πρόκληση ερυθρότητας, πόνου, τραυματισμού του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδας, ακόμη και δημιουργίας χαλαζίου, μια πάθηση που χρειάζεται ιατρική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί.

Η εταιρία δραστηριοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στη νήσο και η εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά του περλίτη καταλαμβάνει πολλά τμήματα του νησιού. Παρά ταύτα, τα περιστατικά τραυματισμού των ματιών, που καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας της Μήλου συμβαίνουν σε ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική ακτίνα. Αγωγοί διάθεσης αποβλήτων λειτουργούν είτε άνευ άδειας, είτε με άδειες που έχουν λήξει, είτε με άδειες νόμιμες και επικαιροποιημένες, οι οποίες όμως θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.