Απογοητευτικά για τους νέους γιατρούς στη χώρα μας είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από σημερινή ημερίδα του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% υποαπασχολούμενοι.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η ανεργία έχει σπρώξει τους επιστήμονες στο εξωτερικό, καθώς, σύμφωνα με την ίδια ημερίδα, 7340 γιατροί της Αθήνας έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. 
 
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
 
Σε ό,τι αφορά, δε, τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών, στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το χαμηλότερο ποσοστό, κάτω του 2%, να βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
 
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα με θέμα "Νέοι γιατροί, παρόν και μέλλον", όπου επισημάνθηκε ότι «ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς».

Όσον αφορά τη μετανάστευση των γιατρών, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, από τους 7.340 που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία έξι χρόνια, οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά.

Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους, ενώ από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17%, στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15%, κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη.

Σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος, μόλις 3% στη Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

«Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση, που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας.

Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Σήμερα, δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, και οι κάτοικοί τους είναι στο έλεος του Θεού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζητώντας να ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για όλους τους γιατρούς.