Ένα νοσοκομείο που ''μαστίζεται'' από την υποστελέχωση αλλά και το φαινόμενο της συσσώρευσης σε θαλάμους εγκαταλελειμένων παιδιών περιγράφουν οι εργαζόμενοι του Παίδων ''Αγία Σοφία'', το οποίο καθημερινά εξυπηρετεί εκατοντάδες μικρούς ασθενείς. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των υπαλλήλων του νοσοκομείου, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 250 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων και δεν έχει αντικατασταθεί κανείς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες σε διοικητικά, νοσηλευτικά και τεχνικά ζητήματα.

Την κατάσταση προσπαθεί το υπουργείο να ''μπαλώσει'' με επικουρικούς και πεντάμηνους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, όμως, όπως φαίνεται, το πρόβλημα, αντί να λύνεται, διογκώνεται.

Στον εν λόγω νοσοκομείο, έντονη είναι η έλλειψη των διοικητικών υπαλλήλων, με συνέπεια, ένας υπάλληλος να έχει υπό την εποπτεία του 4 πολυπληθή τμήματα.

Την ίδια στιγμή, από καιρού εις καιρόν παρατηρούνται ελλείψεις υλικών, με πιο έντονη αυτή των ιατρικών αντιδραστηρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για να εξάγονται αποτελέσματα από κάποιες πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις των παιδιών.

Πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την άποψη της προμήθειας των φαρμάκων, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, ''υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες και το νοσοκομείο, που επιτείνει και το γεγονός ότι απευθύνονται σε παιδιά''.

Ο κ. Δημοσθένης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου μιλά για υπαλλήλους που ''έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά και δεν έχουν αφήσει, παρά τα προβλήματα και την εξουθένωσή τους, ούτε μια μέρα χωρίς φροντίδα και προσοχή.

Ωστόσο, σίγουρα, υπάρχει μεγάλο θέμα σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητές''. 

Η ''μάστιγα'' των εγκαταλελειμένων παιδιών

Ενα ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο, αναδεικνύουν οι μαρτυρίες των εργαζομένων σε σχέση με τα παιδιά των φαναριών κυρίως που έρχονται στο νοσοκομείο με εντολή εισαγγελέα και στην συνέχεια μένουν ακόμα και μήνες, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν ολόκληρους θαλάμους, στους οποίους θα μπορούσαν να βρίσκονται μικροί ασθενείς.

Αυτό το φαίνομενο είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια, ενώ οξύνεται το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα το περασμένο, που ένας θάλαμος ήταν γεμάτος παιδιά που είναι εντελώς καλά στην υγεία τους, αλλά λόγω του νομικού ''κενού'' που υπάρχει για τους ανήλικους που περιμαζεύονται από τον δρόμο, δεν έχει βρεθεί λύση για το που θα πρέπει να πηγαίνουν μετά την εξέτασή τους. 

Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί παραβατικές συμπεριφορές από αυτά τα παιδιά, όπως χτυπήματα σε νοσηλεύτριες και αναστάτωση σε διαδρόμους του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για ανήλικους που έχουν μεγαλώσει χωρίς οικογένειες, ή σε οικογενειακά περιβάλλοντα με σοβαρά προβλήματα. 

Υπήρχαν, επίσης, και καταδικαστικές αποφάσεις για υπαλλήλους του νοσοκομείου, όταν κάποια από αυτά έφυγαν λαθραία από το νοσοκομείο, χωρίς να προωθηθούν σε κάποιο ίδρυμα όπως η ''Κιβωτός'' ή το ''Χαμόγελο του παιδιού''. 

Στην παρούσα φάση στο νοσοκομείο υπάρχουν 28 τέτοια παιδιά, τα οποία ζουν και τρέφονται στο νοσοκομείο χωρίς να έχουν κανένα σωματικό πρόβλημα.