«Σοβαρή κρίση» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Τζον Ντάλι το διατροφικό σκάνδαλο που έχει προκύψει με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (EHEC) στη Γερμανία. Τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εντοπίσει το ταχύτερο δυνατό την πιθανή αιτία της επιδημίας. Ο Ντάλι διευκρίνισε ότι ο εντοπισμός της πηγής της μόλυνσης από το βακτηρίδιο «δεν θα είναι εύκολος», αφότου εξετάσεις που έγιναν στη Γερμανία σε αγγούρια ισπανικής προέλευσης δεν εντόπισαν το στέλεχος του βακτηριδίου που προκαλεί την ασθένεια. «Δεν είναι πλέον θέμα μόνον εντοπισμού της προέλευσης ... Θα πρέπει να ρωτάμε τους ανθρώπους τι έφαγαν» εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος, η εστία της επιδημίας περιορίζεται στη ζώνη του Αμβούργου. Το βακτήριο E.coli 0104, αιτία της νόσου, έχει προκαλέσει το θάνατο εννέα ανθρώπων στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία, σημείωσε, επικαλούμενος απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηριζόμενη στα στοιχεία που της έχουν δώσει τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων. Συμπλήρωσε πως τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές της Γερμανίας και στα κράτη μέλη της ΕΕ αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει ή προέρχονταν από τη ζώνη του Αμβούργου.

Παράλληλα, ο επίτροπος εξέφρασε τη λύπη του για την «υπερβολική αντίδραση» μετά την προειδοποίηση την Παρασκευή της Επιτροπής ότι βιολογικά αγγούρια που εισήχθησαν από δύο επαρχίες της Ισπανίας, την Αλμερία και τη Μάλαγα, κατονομάστηκαν από τις γερμανικές αρχές ως ένας από τους φορείς της μετάδοσης του βακτηριδίου.

Επίσης υπερασπίστηκε το σύστημα προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επικρίθηκε επειδή προκάλεσε την κατάρρευση των ισπανικών εξαγωγών λαχανικών.

«Θα αντλήσουμε διδάγματα γι' αυτό που συνέβη και για όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε» διαβεβαίωσε, αλλά σημείωσε ότι αποφάσισε να διατηρήσει την προειδοποίηση αυτή, παρόλο που «οι εξετάσεις που έγιναν στη Γερμανία δεν βρήκαν το στέλεχος του βακτηριδίου που προκαλεί την ασθένεια στα αγγούρια που είχαν εισαχθεί από την Ισπανία».

Συμπλήρωσε πως αναμένει τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων που γίνονται στην Ισπανία και τη Γερμανία και αναβάλλει την εξαγωγή συμπερασμάτων μέχρι τη στιγμή που θα λάβει όλα τα αποτελέσματα, τα οποία, όπως ανέφερε, αναμένονται αργά σήμερα ή αύριο.

πηγή: Naftemporiki