Οι μικρές ποσότητες φυσικού λιθίου στο πόσιμο νερό μειώνουν τα ποσοστά αυτοκτονιών, σύμφωνα με έρευνα Αυστριακών επιστημόνων που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιένης.
Το λίθιο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες για την αντιμετώπιση των πνευματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Η ομάδα των ιατρικών ερευνητών συνέκρινε τα επίπεδα του λιθίου στο νερό με τα ποσοστά αυτοκτονιών στις 99 αυστριακές επαρχίες και βρήκε μία σημαντική σχέση ανάμεσα στους δύο παράγοντες.

Η στατιστική σχέση ήταν σημαντική ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα και η πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες, που θεωρούνται ότι επηρεάζουν τον αριθμό των αυτοκτονιών.

Ο Νέστορ Κάπουστα, ο επικεφαλής της αυστριακής μελέτης, δήλωσε ότι εξεπλάγην που αυτές οι ποσότητες λιθίου έχουν επίδραση.

"Η δόση της θεραπείες είναι περίπου 100 φορές υψηλότερη από τα φυσικά επίπεδα στο πόσιμο νερό" πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ερευνητής προειδοποίησε κατά του εμπλουτισμού του νερού με λίθιο για την πρόληψη των αυτοκτονιών, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ευρύτερες μελέτες και αναλύσεις για τις παρενέργειες.