Ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν νέες χημικές ουσίες οι οποίες μπερδεύουν τον οσφρητικό μηχανισμό των κουνουπιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα των ανθρώπινων εκπνοών. Τα κουνούπια βρίσκουν το στόχο τους επειδή ανιχνεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει από τις εκπνοές και τα τσιμπήματα τους ευθύνονται για την εξάπλωση στους ανθρώπους θανατηφόρων νόσων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, ο οποίος πλήττει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Όμως οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Αναντασανκάρ Ρέι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν στο εργαστήριο τρεις τύπους χημικών μορίων, που προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στους υποδοχείς οσμών των κουνουπιών, με αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν τελείως ή, ακόμα, μιμούνται παραπλανητικά το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών "παγίδων" για τα έντομα.

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που έλκουν τα κουνούπια στους ανθρώπους, όπως η οσμή του ιδρώτα και του δέρματος, καθώς και η θερμότητα του σώματος.

Όσον  αφορά στις νέες χημικές ουσίες -πέρα από τις πετυχημένες δοκιμές με τα κουνούπια που ήδη έγιναν- δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα για την ασφάλειά τους στους ανθρώπους και οι ερευνητές δηλώνουν ότι το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία πιο ασφαλών για την ανθρώπινη υγεία χημικών.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για μια νέας γενιάς χαμηλού κόστους αντικουνουπικών, τα οποία θα αποπροσανατολίζουν τα ενοχλητικά έντομα και θα βοηθούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των παθήσεων, ιδίως στις φτωχές τροπικές χώρες.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από κάποια μολυσματική ασθένεια που αποδίδεται στο τσίμπημα κουνουπιών και εκατομμύρια πεθαίνουν εξαιτίας τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 781.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία το 2009 διεθνώς, από τους οποίους το 90% στην Αφρική και το 92% ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

 
Πηγή: enet.gr