Άνθρωποι με διαβήτη 2 μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας, αλλά οι πιθανότητες μειώνονται σε όσους λαμβάνουν φάρμακα κατά του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος, που προκαλεί πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς - που συχνά επιδεινώνεται μετά το φαγητό- καθώς και ναυτία και εμετό. Ελαφρά περιστατικά μπορεί να περάσουν χωρίς αγωγή, αλλά η οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να έχει σοβαρές ,απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Στην έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεταξύ 97.000 ενηλίκων από την Ταιβάν που παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια, όσοι εμφάνιζαν διαβήτη 2 είχαν διπλάσιο ποσοστό οξείας παγκρεατίτιδας - σχεδόν 28 περιστατικά ανά 10.000 ανθρώπους κάθε χρόνο χωρίς διαβήτη.

Άνθρωποι με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αριθμό παραγόντων κινδύνου για οξεία παγκρεατίτιδα. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η χολολιθίαση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και το ιστορικό ηπατίτιδας Β ή C.

Αλλά ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη αυτές οι καταστάσεις ο διαβήτης συνδέθηκε με 89% αύξηση στον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με παλαιότερες έρευνες που έχουν συνδέσει τον διαβήτη 2 με οξεία παγκρεατίτιδα, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Pei-Chun Chen, από το China Medical University College of Public Health στην Ταιβάν.

Ωστόσο προσθέτουν κάτι νέο, δήλωσε ο Chen.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη όσοι ελάμβαναν φάρμακα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα και όσο περισσότερα φάρμακα λάμβαναν τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Το πιθανό όφελος φάνηκε με σειρά φαρμάκων κατά του διαβήτη, όπως μετφορμίνη, Σουλφονυλουρίες, θειαζολιδινεδιόνες, αναστολείς της α-γλυκοζιδάσης.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη συνδέθηκαν με περιστατικά παγκρεατίτιδας και οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται στις οδηγίες των σκευασμάτων.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν τα φάρμακα προκαλούν τη φλεγμονή του παγκρέατος. Τα φάρμακα δεν αναλύθηκαν συγκεκριμένα στην έρευνα.

Πηγή: iatronet.gr