Κλειστές παραμένουν σχεδόν μία στις τρεις θέσεις εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Από τα 650 κρεβάτια εντατικής που διαθέτει το ΕΣΥ, περισσότερα από 180 δεν είναι ενεργά, καθώς δεν καλύπτονται με επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το κενό πιέζει, καθώς άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και 30 έως 50 ασθενείς περιμένουν καθημερινά για εντατική μόνο στην Αττική.

Σύμφωνα με το Εθνος, οι πιεστικές αυτές ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν λειτουργούσαν οι κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας σε τέσσερα μόλις νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας έχουν σήμερα πάνω από 30 ανενεργά κρεβάτια.

Με την πρόσληψη 60 νοσηλευτών, τα εν λόγω κρεβάτια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε προχθές πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το προσωπικό αναμένεται να διοριστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

«Η Υγεία δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά περιθώρια του Μνημονίου. Αφορά την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια», τονίζει στο Εθνος η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).