Σοκ στη Γαλλία από τα τραγικά αποτελέσματα που είχε σε έξι ανθρώπους η χρήση φαρμάκου, που βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο. Ο ένας από αυτούς είναι εγκεφαλικά νεκρός και όλοι τους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ένα «σοβαρό ατύχημα εξαιτίας της λήψης πειραματικού φαρμάκου στη δυτική Γαλλία», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν χθες στο νοσοκομείο της Ρεν έπειτα από τη λήψη ενός πειραματικού φαρμάκου, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ιδιωτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα Ouest France. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ενημερώθηκε άμεσα , καθώς η παρασκευή του εν λόγω  φαρμάκου βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό εργαστήριο.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των προσώπων που έλαβαν την αγωγή, καθώς και για το είδος του φαρμάκου.  Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά βρίσκονται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά.

Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής του σταδίου 1, δηλ. σε υγιείς εθελοντές, «με σκοπό να εκτιμηθεί η ασφάλεια χρήσης, η ανοχή, τα φορμακολογικό προφίλ αυτού του φαρμάκου», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα «για ακούσια πρόκληση τραυμάτων άνω των τριών μηνών» στον τομέα της υγείας και το γαλλικό υπουργείο Υγείας ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) «να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στον οργανισμό, στα μέσα και στις συνθήκες παρέμβασης" του εργαστηρίου "στην πραγματοποίηση της κλινικής δοκιμής».

Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) αποφάσισε να προχωρήσει σε «τεχνική επιθεώρηση στην εγκατάσταση πραγματοποίησης αυτών των κλινικών δοκιμών».

Τέλος, η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Ρεν, όπου το απόγευμα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Η υπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να ριχθεί άπλετο φως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για αυτό το δραματικό ατύχημα.