Ανησυχίες για την υγειονομική θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία γρίπης που έχει ξεκινήσει, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι για πρώτη χρονιά φέτος, δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης για αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Εν τω μεταξύ ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης σε ανήλικο. Πρόκειται γιαένα  4χρονο παιδί είναι το πρώτο κρούσμα γρίπης σε ανήλικο στη χώρα, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν τεθεί σε «συναγερμό».

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τάση των κρουσμάτων είναι ανοδική και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες, που ο καιρός αλλάζει σε όλη τη χώρα και θα έχουμε, όπως φαίνεται, βαρυχειμωνιά. 

Μέχρι στιγμής η εποχική γρίπη μετρά 36 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, από τους οποίους κατέληξαν οι πέντε. Το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1), το οποίο φαίνεται πως φέτος «προτιμά» άτομα παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 30 έως 55 χρόνων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthmag.gr