Όπως αναφέρουν στο περιοδικό "Cell Stem Cell", "κλειδί" για την καταπολέμηση της επανεμφάνισης της νόσου αποτελεί ο περιορισμός δύο βασικών πρωτεϊνών. Οι Βρετανοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι οι έρευνές τους πάνω σε ποντίκια θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που θα καταστήσουν αδύνατη την επανεμφάνιση της λευχαιμίας. Όπως επισημαίνουν ο καρκίνος των βλαστοκυττάρων είναι πιο ανθεκτικός από τους άλλους τύπους λευχαιμίας στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Έτσι παρά τα αρχικά θετικά αποτελέσματα της θεραπείας, η ασθένεια επανεμφανίζεται σε πιο επιθετική μορφή.

Η ομάδα ερευνητών του King's College παρατήρησε τα λευχαιμικά βλαστικά κύτταρα που εντοπίστηκαν σε έναν τύπο λευχαιμίας, η οποία περιλαμβάνει μεταλλάξεις ενός γονιδίου επονομαζόμενου MLL.

Αυτή η ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου εμφανίζεται περίπου στο 70% των λευχαιμιών σε βρέφος, και στο 10% των ενηλίκων που παρουσιάζουν οξεία λευχαιμία. Μόνο το ήμισυ των παιδιών που διαγιγνώσκονται με την ασθένεια επιβιώνουν για δύο χρόνια μετά τη λήψη συνήθη θεραπεία.

Μέχρις στιγμής ήταν γνωστό ότι η πρωτεΐνη Bmi1 παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των διαφόρων κυττάρων του καρκίνου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του King's College, απέδειξε ότι η στόχευση στη Bmi1 από μόνη της δεν ήταν αρκετή για την εξάλειψη των βλαστικών κυττάρων, όπως θεωρείτο μέχρι πρότινος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Bmi1 θα έπρεπε να εξεταστεί μαζί με μια δεύτερη πρωτεΐνη, την Hoxa9.

Ο περιορισμός των δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να αποτρέψει τη δυνατότητα των MLL, που προκαλούν την επανεμφάνιση της λευχαιμίας.
Πηγή: enet.gr