Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) σε ολόκληρη τη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, να παίρνουν εξαιρετικά ανησυχητική διάσταση.

Ο γιατρός από την Παθολογική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, Κώστας Ζαχαριάς δίνει οδηγίες, για το πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από τη γρίπη που μαστίζει όλη τη χώρα, τον τελευταίο καιρό.

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο της Τρίπολης, το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχουν κρούσματα σοβαρού τύπου και κάποιοι από τους ασθενείς μάλιστα διασωληνώθηκαν και βρίσκονται στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και σε μηχανική υποστήριξη.

Ο γιατρός σημειώνει ότι αυτή η οξεία γρίπη είναι κυρίως νόσος του αναπνευστικού, με βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πυρετό και καταβολή. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά συμπτώματα που πρέπει να μάς ανησυχήσουν, αν εμφανιστούν.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της γρίπης καλό θα είναι να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή κυρίως με τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Συνιστάται προφύλαξη από το κρύο, την έκθεση στα ρεύματα ψυχρού αέρα και την υγρασία. 
Η γρίπη μεταδίδεται μια μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και μπορεί να παραταθεί έως επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος, δεν έχει εμβολιαστεί φέτος, ακόμα και το ιατρικό προσωπικό! Η εποχή του εμβολιασμού είναι συνήθως από το τέλος Οκτωβρίου έως το τέλος Νοέμβριου για να προλάβουμε τις εξάρσεις. 

Ο κ. Ζαχαριάς προτείνει ότι εφόσον δεν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο (είτε ανήκετε σε ευπαθή ομάδα πληθυσμό είτε όχι), τότε άμεσα να εμβολιαστείτε, με σκοπό να θωρακίσετε τον οργανισμό σας. Το εμβόλιο γίνεται, μετά από συνταγή παθολόγου ή παιδιάτρου και μάλιστα είναι οικονομικό.