Η αναγεννητική Ιατρική είναι ένας νέος κλάδος της Ιατρικής, ο οποίος αξιοποιεί τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν αποθηκευμένα στο σώμα μας για την αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γιώργος Κολιάκος. Όλοι οι ιστοί έχουν βλαστοκύτταρα τα οποία χρησιμοποιούν για την αυτοανανέωσή  τους, ο ρυθμός της οποίας με την οποία με την πάροδο της ηλικίας ελαττώνεται.

Λίγοι όμως ιστοί προσφέρονται για τη λήψη βλαστοκυττάρων και αυτοί είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ιστός του ομφαλίου λώρου, τα νεογιλά δόντια και ο λιπώδης ιστός. Παράλληλα με την έρευνα επί αυτών των τύπων των βλαστοκυττάρων αναπτύχθηκε και ένας κλάδος της βιοτεχνολογίας ο οποίος προσφέρει υλικά και μεθόδους που κάνουν  αποτελεσματικότερη τη χρήση τους.

Η συσσωρευμένη γνώση που προέκυψε από μακροχρόνιες πειραματικές μελέτες, ώθησε τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά Ιδρύματα να ορίσουν επιστήμονες για να συλλέξουν όλα τα πειραματικά δεδομένα, να τα αξιολογήσουν και να προτείνουν εφαρμογές στον άνθρωπο.

Έτσι, στα Ιδρύματα δημιουργήθηκαν τμήματα έρευνας βλαστοκυττάρων και εφαρμογών αναγεννητικής Ιατρικής, τα οποία επιχορηγήθηκαν για να επισπεύσουν τις εργασίες τους και σε διάστημα τεσσάρων ετών να καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα επί των εφαρμογών στον άνθρωπο.

Κογκρέσο

Με τη συμπλήρωση του χρονικού αυτού διαστήματος το αμερικανικό κογκρέσο ενημερώθηκε επί μακρόν από την Εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής των ΗΠΑ για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ασθενείς και η οικονομία της χώρας από τη χρήση των νέων μεθόδων και στις 21/5/2011 ψήφισε νόμο για να θέσει σε άμεση εφαρμογή την αναγεννητική Ιατρική.

Το κογκρέσο κατέληξε στη ψήφιση αυτού του νόμου επειδή η αναγεννητική Ιατρική σήμερα είναι η πλέον υποσχόμενη  ειδικότητα της Ιατρικής, η οποία θα αλλάξει την πορεία της υγείας των ανθρώπων. Η καινοτομία στον τομέα της Υγείας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη είναι το νέο πρόγραμμα το οποίο ψήφισε το αμερικανικό κογκρέσο και  το οποίο θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή μέσω των  εθνικών φορέων.    

Οι  υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ σε συνεργασία με την  Εταιρεία  Αναγεννητικής Ιατρικής  ανέλαβαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τη στρατηγική προώθησης των καινοτόμων εφαρμογών και την παράλληλη ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού κλάδου της βιοτεχνολογίας, η οποία θα προμηθεύει τα κατάλληλα υλικά για να είναι οι θεραπείες αποτελεσματικότερες. 

Έτσι, προέκυψε έντονη κινητικότητα στον ακαδημαϊκό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ μετά την ψήφιση νόμου ο οποίος εντάσσει την αναγεννητική Ιατρική στο σύστημα Υγείας και τη θεωρεί σήμερα πέραν των άλλων ως την πλέον αποτελεσματική για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Σημασία

Το αμερικανικό κογκρέσο αναγνώρισε οτι η Αναγεννητική Ιατρική είναι εθνικής σημασίας για τις ΗΠΑ αλλά και για όλους τους λαούς, διότι σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί να θεραπεύει ή να ελαττώνει δραματικά  τις επιπτώσεις στη υγεία ασθενών που πάσχουν από  διαβήτη, καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνο, διατομή του νωτιαίου μυελού και  εγκεφαλικό επεισόδιο, δίδοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς  που ζουν σε κατάσταση αδυναμίας ή ασθένειας.

Η εθνική στρατηγική επί της προώθησης των εφαρμογών της Αναγεννητικής Ιατρικής διαβεβαιώνει ότι η νέα αυτή τεχνολογία πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τη θεραπεία ασθενειών και αναπηριών, ελαττώσει το κόστος της υγείας και οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάνθηκε ότι η αναγεννητική Ιατρική θα χρησιμοποιηθεί στα εγκαύματα, πολεμικούς τραυματισμούς, επούλωση εκτεταμένων πληγών, χωρίς υπολειπόμενη δυσμορφία, τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου και άλλων οργάνων, αποκατάσταση της άρθρωσης του ισχίου, χωρίς χειρουργική επέμβαση, την αναγέννηση της λειτουργίας οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Το υπουργείο Υγείας, επίσης, θα υποστηρίξει σε εθνικό επίπεδο την έρευνα και την παραγωγή προϊόντων χρήσιμων για τις εφαρμογές της Αναγεννητικής Ιατρικής και αποφάνθηκε ότι τα οφέλη των θεραπειών αυτών θα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την εξοικονόμηση πόρων.
Πηγή: iatronet.gr