Κάτοικος της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε το δίκτυο DR της Δανίας, επικαλούμενο πληροφορίες υγειονομικών αξιωματούχων.

Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και την Κεντρική Αμερική, εστία του ιού.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το ίδιο κουνούπι που φέρει τους ιούς για τρία άλλα εξωτικά νοσήματα - τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό, καθώς και τον πυρετό Chikungunya. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία γι’ αυτόν, ενώ στα πιθανά συμπτώματά του συμπεριλαμβάνονται πυρετός και εξάνθημα. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων που μολύνεται από αυτόν, δεν εκδηλώνει συμπτώματα.

Σε οδηγίες που εξέδωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) τονίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και όχι από άτομο σε άτομο, αν και έχει υπάρξει μικρός αριθμός περιστατικών, στα οποία ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής (έχει ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα) ή από τη μητέρα στο έμβρυο που κυοφορούσε.

Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, τον Μάιο του 2015,ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της Αμερικανικής ηπείρου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της Αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης - ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα - υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.