Πλάτη στο δημόσιο σύστημα Υγείας βάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), παραχωρώντας 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, δίνοντας μια προσωρινή ανακούφιση στο ζήτημα με την έλλειψη κρεβατιών.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση: 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΕΣΥ και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να παραχωρήσει οικειοθελώς 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικά σήμερα, που οι μακρές λίστες αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο συνανθρώπων μας, ο ΣΕΚ θεωρεί υποχρέωση του να συνδράμει στην προσπάθεια για ασφαλή νοσηλεία όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.  

Η κίνηση αυτή, εκ μέρους του ΣΕΚ, λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να επιδεικνύει απαξιωτική και περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στους παρόχους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως ότι η προγραμματισμένη πληρωμή των κλινικών για τον Οκτώβριο 2015, δηλαδή για παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά για να συμπεριληφθεί στο clawback. Έτσι, οι κλινικές δεν θα πληρωθούν καθόλου στο πρώτο δίμηνο του 2016, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τη ρευστότητα τους.

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση των κλινών ισχύει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 και αποτελεί μία προσωρινή λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ΕΟΠΥΥ – κλινικών, της οποίας η υπογραφή εκκρεμεί από τον Αύγουστο.        

Ο ΣΕΚ αναμένει, το συντομότερο δυνατό, από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας την υπογραφή της νέας σύμβασης, η οποία – σύμφωνα με το κείμενο που ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπ. Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του ΣΕΚ – αναμένεται να δώσει οριστική και όχι ευκαιριακή λύση και στο πρόβλημα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών είναι η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση ιδιωτικών Νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ΣΕΚ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας, συνεισφέρουν σημαντικά στη ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν ενεργά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας. 

Ο Ιδιωτικός τομέας Υγείας στην Ελλάδα

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και  επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα, νέες τεχνολογίες. Καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συγκρατεί κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα σε μια εποχή που μαστίζεται από brain drain, συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αναδεικνύει την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού. Λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου τομέα υγείας αλλά καλύπτει και επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις υψηλής τεχνολογίας που αδυνατεί να καλύψει το δημόσιο αποτελώντας κομβικό παράγοντα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.