Το στρες δεν προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας


Αν και το στρες μπορεί να επιδεινώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν αυξάνει τον κίνδυνο της αρχικής εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές παρακολούθησαν 2 ομάδες περισσότερων από 100.000 νοσηλευτριών η καθεμία, ηλικίας 24 έως 55 ετών, σε δυο περιόδους. Οι γυναίκες ανέφεραν το επίπεδο στρες στο σπίτι και την εργασία, καθώς και ενδεχόμενο στρες στα παιδικά χρόνια προερχόμενο από σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, εθνικότητα και κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες δεν αύξανε τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε νέες γυναίκες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης της νόσου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Trond Riise, από το Πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκλείει το στρες σαν κύριο παράγοντα κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελλοντική μελέτη μπορεί να εστιάσει σε καλύτερες μετρήσεις του στρες.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο