Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), καθώς, όπως, υπογραμμίζει σε έγγραφό του το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, η υποστελέχωση του νοσοκομείου, μετά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις, έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών και εξουθένωση των νοσηλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον αντιστοιχούν... δύο νοσηλευτές σε 40 ασθενείς, την ώρα που η πληρότητα έχει φτάσει το... 150%.

Σε έγγραφό του, ο σύλλογος περιγράφει την εφιαλτική καθημερινότητα του προσωπικού, το οποίο πρέπει να φροντίζει υπεράριθμους νοσηλευόμενους σε δύσκολες συνθήκες. 

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Αθανάσιος Τζιάτζιος δίνει ανάγλυφη εικόνα της κατάστασης στο newpost:

Η κατάσταση έχει φτάσει, πλέον, στο όριο, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχή ροή συνταξιοδότησης χωρίς να έχει γίνει καμία αντικατάσταση προσωπικού.

Στην ουσία το ΨΝΑ λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας, καθώς στην απογευματινή και την βραδινή βάρδια, αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές για 40-45 άτομα, τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, χρήζουν και ιδιαίτερης φροντίδας. 

Ο ίδιος μιλά για ''κινητικότητα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο θέμα του προσωπικού, αν και εξαντλείται σε πεντάμηνα προγράμματα''.

Ο κ. Τζιάτζιος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι αν ''εξακολουθήσει να υφίσταται η ίδια καθημερινότητα στο νοσοκομείο, είναι μαθηματικό βέβαιο, ότι σε έξι μήνες, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία του''.

Όπως τονίζει το έγγραφο:

Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες προσλήψεις, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση απο Νοσηλευτές στο ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», σε επίπεδο που ξεπερνά το 60% των αναγκών.

Οι εξωνοσοκομειακές και ενδονοσοκομειακές δομές, λειτουργούν κάτω απο το όριο ασφαλείας και τίθεται σε συνεχή κίνδυνο η ζωή τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών και δυστυχώς, τα τραγικά περιστατικά επαναλαμβάνονται.

Οι εργαζόμενοι, επίσης, κάνουν λόγο για ''συμπτώματα επαγγελματικής εξάντλησης, με τους εργαζόμενους να συσσωρεύουν δεκάδες ρεπό''. 

Τα συμπτώματα επαγγελματικής εξάντλησης (Burn out), του εξουθενωμένου νοσηλευτικού προσωπικού είναι εμφανή. Οι περισσότεροι έχουν να λαμβάνουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και αρκετοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν χρήση της κανονικής άδειας, του προηγούμενου έτους, λόγω υπηρεσιακών αναγκών. 

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υπερπλήρωσης των διαθέσιμων κλινών, που ξεπερνά στα περισσότερα τμήματα το 150%, αλλά και της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων στους Νοσηλευτές (αιμοληψίες, συνταγογράφηση,φύλαξη ασθενών, προετοιμασία-σερβίρισμα φαγητού κλπ).

Εν κατακλείδι, το προεδρείο του ΣΥΝΟΨΥΝΟ ζητεί από τους αρμοδίους, τόσο από τη διοίκηση όσο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τις εργασιακές συνθήκες για το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά τις συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει, η ανακοίνωση '' πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού νοσηλευτών, ικανό για την κάλυψη όλων των βαρδιών, σε όλες τις δομές του νοσοκομείου''.

Διαβάστε το έγγραφο σε pdf