Σε δείγματα σάλιου και ούρων εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα, όπως ανακοίνωσε το βραζιλιανό κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz, το οποίο θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών. Παράλληλα, ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Πιο συγκεκριμένα, το ινστιτούτο Fiokruz εντόπισε τον Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάουλο Γκαντέλια, πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι επισήμως γνωστό το Fiokruz.

Παράλληλα στη Γενεύη, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.

"Πώς μπορούν να ζητούν απ' αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;" δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί.

"Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ' αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ' ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο", υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών "να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις".

Αυτό περιλαμβάνει, διευκρινίζει η Υπάτη Αρμοστεία, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στη μητρική φροντίδα και στην άμβλωση σε ασφαλές περιβάλλον.
"Οι νόμοι και οι πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σ' αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε το δικαίωμα στην υγεία να είναι εγγυημένο για όλους", ζήτησε ο Ζέιντ.