Την ώρα που στη χώρα μας κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι μεταξύ 25 με 30 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπεία δίνοντας μάχη με τον καρκίνο, και ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή για μια τέτοια θεραπεία μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες, επτά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να προσλάβει το κατάλληλο και απαραίτητο προσωπικό για να εγκατασταθούν και λειτουργήσουν.

Πρόκειται για επτά γραμμικούς επιταχυντές, αξίας 16 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιούνται για ακτινοθεραπεία, και έχει αποφασίσει να δωρίσει σε επτά νοσοκομείια της χώρας το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», από τον Ιούλιο του 2014.

Όμως, όπως εξηγεί στο Newpost ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και Συντ. Δντης Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» Γιώργος Πισσάκας, έχει κολλήσει στην υποστελέχωση των νοσοκομείων και κινδυνεύει να χαθεί η δωρεά.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα προορίζονται για τα νοσοκομεία: Αλεξανδρούπολης, Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αλεξάνδρα, Αττικό, Πάτρας και Ηρακλείου.

Ωστόσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δωρεά είναι απαραίτητη η πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και συγκεκριμένα συνολικά 42 γιατρών, ακτινοφυσικών και τεχνολόγων.

«Το Ίδρυμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο να παραγγείλει τα μηχανήματα και εκείνο που εκκρεμεί είναι η υποστελέχωση των συγκεκριμένων νοσοκομείων», σημειώνει ο κ. Πισσάκας, διευκρινίζοντας πως με βάση τους διεθνείς κανονισμούς πρέπει να έχουν πρώτα καλυφθεί οι συγκεκριμένες θέσεις προσωπικού προκειμένου να φτάσουν τα μηχανήματα.

«Τέτοια ευκαιρία και τέτοια επένδυση στην ακτινοθεραπεία δεν έχει υπάρξει ξανά στην Ελλάδα» σχολιάζει ακόμη και τονίζει ότι «θα είναι αμαρτία να βρουν προφάσεις για να μην γίνουν αυτές οι προσλήψεις και να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία».

«Δεν κοστίζει τίποτα» λέει στη συνέχεια και συμπληρώνει ότι «το Ίδρυμα Νιάρχου πληρώνει επιπλέον και τον ΦΠΑ» για τη δωρεά, που όπως αναφέρει ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, τονίζει, ενώ «χάνεται κόσμος» και πολλοί καρκινοπαθείς πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν μηχάνημα ακτινοθεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του υπουργείου Υγείας ο κ. Πισσάκας δηλώνει στο Newpost ότι  «είναι ενήμερος ο κ. Ξανθός» αλλά όπως επισημαίνει εδώ και 3,5 μήνες αν και έχουμε ζητήσει συνάντηση δεν έχουμε ακόμα απάντηση».

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι παρότι από κάθε αγορά μηχανήματος ακτινοθεραπείας μέσω ΕΣΠΑ το κράτος έχει κέρδος 350.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ και επιπλέον δωρεάν συντήρηση για δύο έτη, από το 2010 μέχρι σήμερα έχει αγοραστεί μόνο ένα μηχάνημα. «Δεν είναι αυτό εγκληματική αδιαφορία;» διερωτάται.

Όπως εξάλλου σημειώνει η ΕΕΑΟ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το θέμα η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από την νόσο ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειαστούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, δυστυχώς στον Δημόσιο Τομέα υπάρχουν μόνο 24 και από αυτά  πάνω από τα μισά έχουν περάσει την 12ετία. Παράλληλα δεν παύει να υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων» και αυτό σημειώνει εξηγεί και τις τόσο μεγάλες και επικίνδυνες  αναμονές μηνών.