Μία θανατηφόρος ασθένεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους, που έρχονται σε επαφή με είδος φρουτοφάγων νυχτερίδων, εντόπισαν επιστήμονες στην Αυστραλία. Ο ανώτερος υπάλληλος υγείας Dr John Carnie ανέφερε ότι μία νεκρή νυχτερίδα που εντοπίστηκε στο Bairnsdale στις αρχές του μηνός, βρέθηκε θετική στον ιό Lyssavirus, μίας σπάνιας αλλά θανατηφόρας ασθένειας, η οποία είναι μεταδιδόμενη και στον άνθρωπο.

Τα κατοικίδια ζώα βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια, καθώς οι νυχτερίδες συχνά φωλιάζουν σε οπωροφόρα δέντρα.

Ο Dr Carnie είπε ότι εννιά Βικτωριανές νυχτερίδες βρέθηκαν θετικές στον ιό από το 1996. Ο ιός μεταδίδεται με το γδάρσιμο ή το τυχόν δάγκωμα της εν λόγω νυχτερίδας.

"Παρόλο που είναι γνωστό ότι πολλές νυχτερίδες είναι θετικές στον ιό, είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν περιπτώσεις στις οποίες ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Μόνο δύο περιστατικά έχουν αναφερθεί και τα δύο στο Κουίνσλαντ", ανέφερε ο Dr Carnie.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόνο εκπαιδευμένοι εθελοντές ή έμπειροι εργαζόμενοι της άγριας φύσης μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις νυχτερίδες και συστήθηκε ο εμβολιασμός τους.

Σε περίπτωση δαγκώματος ή γδαρσίματος από το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας συνιστάται να πλένεται η περιοχή με σαπούνι και νερό και να ζητείται εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

Πηγή: real.gr