Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απευθύνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, σήμερα διατάχθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα των κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που κατήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
 
Ο φάκελος των κλειστών κλινών σε ΜΕΘ έχει ήδη ανατεθεί και διερευνάται από τον εισαγγελέα Στ. Μπαξεβάνη, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια «κατεπείγουσας έρευνας» για το θέμα.
 
Η υπόθεση της υπολειτουργίας των ΜΕΘ απασχολεί τη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στα τέλη Απριλίου, στον Άρειο Πάγο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην οποία τόνιζε ότι 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές εξαιτίας κενών στη στελέχωσή τους και ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
 
Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, είχε αναφέρει πως προσέφυγαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου η Δικαιοσύνη «να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στη στελέχωση των ΜΕΘ, που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γνώστες της κατάστασης, περιγράφουν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη καθημερινότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες, είτε υπολειτουργούν, έχοντας διαθέσιμα ελάχιστα κρεβάτια, αφήνοντας στο έλεος άτομα με εγκεφαλικά ή βαριά τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμα και σε... ράντζα,  είτε το προσωπικό τους έχει φτάσει στην απόλυτη εξάντληση, μιλώντας ακόμα και για ανθρώπινα λάθη που μπορεί να στοιχίσουν και ζωές. 

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αυτή τη στιγμή από τα 26 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 20, ενώ από τα 20 της ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) είναι διαθέσιμα τα 12, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να βρίσκονται στην αναμονή πολλές ημέρες για καλύτερη θεραπεία, με τραγικές, αρκετές φορές, συνέπειες. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο αποχώρησαν άτομα που ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις εντατικές και από τότε οι εργαζόμενοι είναι στο... περίμενε για τους νέους νοσηλευτές στις ΜΕΘ που όμως δεν έχουν έρθει, παρότι, υπήρχε υπόσχεση ότι αυτό θα είχε γίνει από τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, προέδρο του συλλόγου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, ''η κατάσταση είναι τραγική. Φέτος είχαμε 200 σχεδόν νεκρούς από τη γρίπη, λόγω ελλιπούς λειτουργίας των ΜΕΘ που προκαλείται από την έλλειψη προσωπικού. Περιμένουν να φτάσουν τους 300 για να κινητοποιηθούν;''. 

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι το ήδη υπάρχον προσωπικό βρίσκεται στα όρια του, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας. 

Τα στοιχεία, μάλιστα, από την εταιρεία Εντατικής Θεραπείας είναι αποκαλύπτικά: Αν ένας ασθενής που χρειάζεται νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη ΜΕΘ έχει θνητότητα 23%, η παραμονή του σε κοινό θάλαμο αυξάνει την πιθανότητα θανάτου στο διπλάσιο στο 45%.

Κοινώς, ένας ασθενής με σοβαρό νόσημα ή τραύμα που νοσηλεύεται σε κοινό θάλαμο αντί σε ΜΕΘ έχει, πλέον, μισές πιθανότητες να καταλήξει. 

Ο κ. Σιώρας δίνει και μια άλλη παράμετρο της κατάστασης, μιλώντας για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που μπορεί να αναπτυχθούν στο υπάρχον προσωπικό που έρχεται καθημερινά ατέλειωτες ώρες σε επαφή με τους ασθενείς. 

Την ίδια κατάσταση περιγράφει στο Αττικόν ο κ. Θ. Πλαγιανάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου. 

Στο νοσοκομείο από τα 27 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 14 ''αποκλειστικά λόγω έλλειψης προσωπικού'', ενώ είναι πολλοί ασθενείς διασωληνωμένοι σε... ράντζα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη προκήρυξη στο νοσοκομείο αντιστοιχούν 22 εργαζόμενοι για τις ΜΕΘ, οι οποίοι, όμως, παρότι έχει δρομολογηθεί να έρθουν από τον Ιανουάριο, δεν έχουν αναλάβει εργασία. 

Να σημειωθεί ότι το Αττικόν είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εντατικής, οι οποίες... σκονίζονται επειδή δεν υπάρχουν άτομα να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

Όπως επισημαίνει:

Το νοσοκομείο και ειδικά οι ΜΕΘ δουλεύουν με το φιλότιμο του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από τα όρια ασφαλείας και δεν τηρείται το 12ώρο ξεκούρασης που χρειάζεται. 

''Με τεντωμένο προσωπικό'' λειτουργεί η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου είναι διαθέσιμα και τα 7 κρεβάτια αλλά με υπερβάλλοντα ζήλο των νοσηλευτών που είναι πλέον εξουθενωμένο, τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Παπαναστάσης. 

''Αναμένουμε προσωπικό από τα Χριστούγεννα, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει κανένας'' υπογραμμίζει ο κ. Παπαναστάσης.