Με πολύ σκληρές εικόνες για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στη υγεία των καπνιστών, των εμβρύων και των παθητικών καπνιστών, θα κυκλοφορούν από αύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου, τα νέα πακέτα τσιγάρων και στην Ελλάδα. 

Εκτός από τις λεκτικές προειδοποιήσεις που πρέπει να έχουν τα πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην ΕΕ, τώρα θα συνοδεύονται από σοκαριστικές φωτογραφίες, που δείχνουν νεκρούς, άρρωστους πνεύμονες, σαπισμένες γλώσσες και γερασμένο δέρμα. Χαλασμένα δόντια, ανθρώπινα μέλη σε σήψη, παιδιά με μάσκες οξυγόνου, είναι μερικές από τις εικόνες που θα βρίσκονται κολλημένα στα πακέτα.

Από αύριο αρχίζει και στη χώρα μας η παραγωγή των νέων πακέτων τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών μετά από μερικές εβδομάδες, μέσω των περιπτέρων και των σημείων πώλησης καπνού.

Ο δρόμος για τα νέα πακέτα φρίκης άνοιξε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε το αίτημα των καπνοβιομηχανιών Phillip Morris International και British American Tobacco, δημιουργώντας ένα σημαντικό προηγούμενο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν πλέον να υιοθετούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση μιας συνήθειας που σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα οι εικόνες θα συνοδεύονται από μηνύματα όπως, «οι καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα», «το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αργό και επώδυνο θάνατο», «το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το σπέρμα και μειώνει τη γονιμότητα», με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προκαλέσει φόβο για τις επιπτώσεις του τσιγάρου.

Προσοχή! Οι εικόνες είναι πολύ σκληρές