Η περιέργεια, το άγχος και η παρέα είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα ελληνόπουλα στο κάπνισμα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 51.084 μαθητές της Α' και Β' τάξης  γυμνασίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη σε 1.267 γυμνάσια, στο πλαίσιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, από τον υφυπουργό Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη.

Σύμφωνα με την έρευνα η πιο συνηθισμένη ηλικία δοκιμής του πρώτου τσιγάρου είναι μεταξύ των 12 και 13 ετών, ενώ η πλειονότητα (67,3%) των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων του γυμνασίου δοκιμάζουν το κάπνισμα από περιέργεια.

Ακόμη, σύμφωνα με το 79,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το κάπνισμα συνδέεται κατά βάση με το άγχος και την εκτόνωση από την πίεση. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 72,9% θέλει να καπνίζει με παρέα, ενώ ανησυχητικό είναι ότι το 63,7% των μαθητών βλέπουν κάποιον να καπνίζει στο σχολείο (συμμαθητή ή καθηγητή). Ωστόσο, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί ότι το 45,7% των μαθητών εξέφρασαν τη θέλησή τους να σταματήσουν το κάπνισμα και ότι μειώθηκε κατά 50% την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των μαθητών που ξεκινούν το κάπνισμα στις δύο πρώτες τάξεις του γυμνασίου.

Την άποψη ότι η συνήθεια του καπνίσματος δύσκολα καταπολεμάται με επιχειρήματα εξέφρασε ο κ. Πελεγρίνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας.

«Η λύση δεν είναι τόσο η εφαρμογή του νόμου, όσο η αλλαγή νοοτροπίας», υπογράμμισε και ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά η δράση της ευαισθητοποίησης των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

«Η δράση αυτή αποτελεί μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να συλλέξουμε πραγματικά στοιχεία από πολλά γυμνάσια όλης της χώρας, αλλά και για να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις πραγματικές συνέπειες του καπνίσματος», σημείωσε ο κ. Πατούλης και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον και άλλοι φορείς που θα συνδράμουν, και για να μην ξεκινούν τα παιδιά να καπνίζουν από νωρίς, αλλά και για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, συνολικά.