Τουλάχιστον δύο χρόνια θα διαρκέσει η ενημέρωση των πολιτών για το μεγάλο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου εκτιμούν οτι θα απαιτηθεί αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει ο αρμόδιος οργανισμός για τις μεταμοσχεύσεις να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που δεν επιθυμούν να είναι εν δυνάμει δότες ή δεν θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εικαζόμενης συναίνεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν κοινές απόψεις μεταξύ υπουργείου υγείας και αντιπολίτευσης σε δύο σημαντικά θέματα.Την ίδέα για ίδρυση ενος εθνικού οργανισμού για τις μεταμοσχεύσεις, που μπορεί να λειτουργεί με την βοήθεια ακόμη και χορηγών, αλλά και την ίδρυση ειδικού κέντρου για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά.

Στην ανάγκη για το κέντρο αυτό αναφέρθηκε και ο γνωστός έλληνας καθηγητής που διαπρέπει στις ΗΠΑ, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κ. Α.Τζάκης, ο οποίος τόνισε οτι η οργάνωση των μεταμοσχεύσεων δεν μπορεί να γίνει στο πόδι και εξήγησε οτι απαιτούνται τουλάχιστον δυο μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα στην Αθήνα και τη θεσσσαλονίκη.