Τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα ανάμεσα στα δύο φύλα φαίνεται πως έχουν οι συχνές σεξουαλικές επαφές όσο περνάνε τα χρόνια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στους ηλικιωμένους άνδρες αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ενώ αντιθέτως ο οργασμός κάνει καλό στην υγεία των ηλικιωμένων γυναικών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Στη μελέτη, που έγινε σε παναμερικανικό επίπεδο, συμμετείχαν 2.204 άνδρες και γυναίκες από 57 μέχρι 85 ετών, κατά την πρώτη φάση της έρευνας, το 2005-6, ενώ συμπληρωματικά στοιχεία συλλέχθηκαν μια πενταετία αργότερα.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου στη μελέτη αυτή συνδέθηκε με την υπέρταση, την ταχυκαρδία και τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (της C-αντιδρώσας), που αυξάνονται στην περίπτωση φλεγμονής στον οργανισμό. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους τυχόν καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν υποστεί οι συμμετέχοντες στο παρελθόν.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν καθόλου σεξουαλικές επαφές. Στις γυναίκες, δεν παρατηρήθηκε να αυξάνεται αυτός ο κίνδυνος.

«Επιπροσθέτως, οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες που δεν έκαναν απλώς ικανοποιητικό σεξ με τη σύντροφό τους αλλά αισθάνονταν μεγάλη απόλαυση, αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου», παρατήρησε η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσπάθεια που απαιτείται για μια σεξουαλική επαφή είναι κουραστική για τους άνδρες οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν περιορισμένη ενέργεια και μεγαλύτερες δυσκολίες να διατηρήσουν τη στύση τους και να φτάσουν στον οργασμό.

Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.