Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε την πρώτη αντιρυτιδική θεραπεία που αξιοποιεί κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Fibrocell Science, η εταιρεία που ανέπτυξε τη μέθοδο. Στη μέθοδο laViv, όπως την ονόμασε η εταιρεία, ο γιατρός αρχικά παίρνει ένα δείγμα κυττάρων από την περιοχή πίσω από το αφτί. Από το δείγμα αυτό απομονώνονται στη συνέχεια οι ινοβλάστες, τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο.

Τρεις μήνες αργότερα, όταν οι ινοβλάστες έχουν πολλαπλασιαστεί σε επαρκείς αριθμούς, η καλλιέργεια μετατρέπεται σε ένα μείγμα που διοχετεύεται με ένεση μέσα στις ρυτίδες. Εναλλακτικά, τα κύτταρα μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.

«Το laViV είναι η πρώτη και μοναδική εξατομικευμένη κοσμητική κυτταρική θεραπεία που εγκρίνεται από την FDA για τη βελτίωση της εμφάνισης των μέτριων έως σοβαρών ρινοχειλικών πτυχών σε ενήλικες» αναφέρει ανακοίνωση της Fibrocell Science.

Ρινοχειλικές πτυχές είναι οι ρυτίδες ανάμεσα στο στόμα και τη μύτη. Το laViv έχει εγκριθεί επίσημα μόνο για αυτή την περιοχή του προσώπου, ωστόσο οι γιατροί είναι πιθανό να την εφαρμόσουν και σε άλλου είδους ρυτίδες.

Η έγκριση της FDA ήρθε έπειτα από δύο τυχαιοποιημένες και διπλά τυφλές δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ. Στην πρώτη μελέτη, το 57% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είδαν βελτίωση, συγκριτικά με 30% στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo). Στη δεύτερη μελέτη, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% στην ομάδα του laViv και 18% στην ομάδα ελέγχου.

Οι εκτιμήσεις των γιατρών ήταν πάντως πιο συντηρητικές: μόνο το 33% των ειδικών στην πρώτη μελέτη και το 19% στη δεύτερη δήλωσαν ότι είδαν υποχώρηση των ρυτίδων.

Οι συμμετέχοντες θα επανεξεταστούν έξι μήνες μετά την πρώτη εφαρμογή.


Πηγή: in.gr