Το πρώτο παιδί με τρεις βιολογικούς γονείς ήρθε στη ζωή πριν από πέντε μήνες και τις τελευταίες ώρες η γέννησή του κάνει τον γύρο του κόσμου για την αμφιλεγόμενη κατά πολλούς μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε.

Πρόκειται για ένα αγοράκι που γεννήθηκε στο Μεξικό, στις 6 Απριλίου,  υπό την επίβλεψη αμερικανών επιστημόνων, και εκτός από το DNA της μητέρας και του πατέρα του έχει και ελάχιστο γενετικό υλικό -περίπου 0,1%- από μια γυναίκα δότρια ωαρίου.

Οι Ιορδανοί γονείς προσπαθούσαν πάνω από 10 χρόνια να αποκτήσουν παιδί καθώς η μητέρα του παιδιού πάσχει από το σύνδρομο Leigh, μια σπάνια ασθένεια που πλήττει ένα στα 40.000 παιδιά, προκαλώντας γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου και εντέλει επιφέροντας τον θάνατο περίπου δύο έως τρία χρόνια μετά τη γέννηση.

Έτσι απευθύνθηκαν σε αμερικανική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη, όπου αποφασίστηκε για πρώτη φορά να εφαρμοστεί η τεχνική της «μιτοχονδριακής δωρεάς». Ωστόσο, επειδή η μέθοδος δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε κλινική στο Μεξικό.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα ωαρίου της μητέρας και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το μεν πυρηνικό DNA να ανήκει στη βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό DNA στη δότρια.

Όπως οι γιατροί αποκάλυψαν  το μωρό παραμένει υγιές μέχρι σήμερα, χωρίς το σύνδρομο Leigh, παρόλο που, όπως έδειξαν τα τεστ, τα κύτταρά του περιέχουν ακόμη το 1% έως 2% του άρρωστου μιτοχονδριακού DΝΑ της μητέρας του.

Η κοινότητα των εμβρυολόγων και άλλων επιστημόνων πάντως εμφανίζεται επιφυλακτική και έχει ακόμη πολλές αμφιβολίες τόσο βιοηθικής φύσης, όσο κατά πόσο η μέθοδος είναι ασφαλής και ώριμη για εφαρμογή στην πράξη.

Τον επόμενο μήνα οι γιατροί που εφάρμοσαν πρώτοι την εν λόγω τεχνική, θα κάνουν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Γιούτα και αναμένεται να δώσουν διευκρινίσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γεννιέται παιδί που έχει DNA από τρεις γονείς. Τη δεκαετία του 1990, εμβρυολόγοι είχαν δοκιμάσει μια παρόμοια μέθοδο, όμως κάποια από τα βρέφη εμφάνισαν γενετικές ασθένειες και η μέθοδος απαγορεύτηκε.