Τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις που προκαλούν στους Ευρωπαίους οι οικονομικές δυσκολίες αλλά και κοινωνικές συνθήκες εξετάζει μια νέα μελέτη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, και σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν συχνότερα κατάθλιψη και δυνατούς πονοκεφάλους, ενώ οι άνδρες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο.

Είναι σημαντική, δε, η επισήμανση ότι δεν αρκεί η προώθηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής, αλλά πρέπει παράλληλα να υπάρξουν πολιτικές αναδιανομής των εισοδημάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Το ρεκόρ της κατάθλιψης έχουν οι γυναίκες στην Πορτογαλία με τις περισσότερες να παρουσιάζουν συμπτώματα σε ποσοστό 31% έναντι 16% των ανδρών. Πάνω από το ένα τέταρτο (25%) του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει κατάθλιψη επίσης στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Ενώ μόνο στην Ουγγαρία πάνω από το ένα πέμπτο (20%) του ανδρικού πληθυσμού έχει κατάθλιψη.

Οι περισσότερες γυναίκες με σοβαρούς πονοκεφάλους είναι οι Γαλλίδες (30%) και οι λιγότερες οι Ιρλανδές (4%).

Όσον αφορά το κάπνισμα,  οι πιο «θεριακλήδες» μεταξύ των ανδρών εντοπίζονται στη Λιθουανία (49%), οι πιο «άκαπνοι» είναι οι  βορειοευρωπαίοι ενώ στο σύνολο του πληθυσμού (και των δύο φύλων), οι λιγότεροι καπνιστές βρίσκονται στη Σουηδία (κάτω από 15%).

Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να βλέπουν τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους, σε σχέση με τις γυναίκες, και στις 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλότερο ποσοστό αφορά τους Τσέχους (68%), δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις θεωρούν ότι έχουν παραπανίσια κιλά. Στο άλλο άκρο, η Ελβετία είναι η χώρα όπου οι άνδρες έχουν το μικρότερο πρόβλημα με τα κιλά τους (30%), όταν βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Οι χειρότερες κραιπάλες με αλκοόλ γίνονται στη Βρετανία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία  τα σαββατοκύριακα οι Ευρωπαίοι πίνουν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τις καθημερινές.

Η νέα «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα» (European Social Survey) μελέτησε δειγματοληπτικά στοιχεία από 21 ευρωπαϊκές χώρες (όχι η Ελλάδα), με βάση απαντήσεις άνω των 40.000 ατόμων κατά τη διετία 2014-15.