* του Δρ. Σταύρου Αλευρογιάννη

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης του νέου ρομποτικού συστήματος στην αρθροπλαστική του γόνατος, όπως ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο κλειστό Συνέδριο Επίλεκτων Ευρωπαίων Ορθοπαιδικών που έγινε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (20-21 Οκτ.2016).

Η ακρίβεια τοποθέτησης των προθετικών υλικών και η αποκατάσταση του άξονα φόρτισης του γόνατος, που επιτυγχάνεται με τη χρήση του συστήματος, εξασφαλίζουν μακροβιοσιμότητα της αρθροπλαστικής και αποτρέπουν την ανάγκη αναθεωρητικών επεμβάσεων.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της κλινικής Αναγεννητικής & Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο ΙΑΣΩ GENERAL και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαικής ομάδας επίλεκτων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (Ε.Κ.Α- European Knee Associates), που χρησιμοποιεί τη μέθοδο στη χώρα μας, “ πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη παθητικού ρομποτικού συστήματος στην Ορθοπαιδική και αποτελεί μια νέα τάση στα έξυπνα χειρουργικά εργαλεία για την ακριβή καταγραφή των χειρουργικών κινήσεων και οστεοτομιών καθ' όλη τη διάρκεια του χειρουργείου” και συνεχίζει

“Το σύστημα έρχεται να αντικαταστήσει παλαιότερης γενιάς ρομποτικά μηχανήματα, όπως το ΜΑΚΟ ή και τα συστήματα υποβοήθησης με ηλεκτρονικό υπολογιστή και να λύσει προβλήματα που είχαν ανακύψει με τη χρήση τους, όπως ο χώρος αποθήκευσης, η συντήρησή τους, η ανάγκη να υποβληθεί ο ασθενής σε αξονική τομογραφία πριν το χειρουργείο, ο παρατεταμένος χειρουργικός χρόνος και η αδυναμία προσαρμογής του ΜΑΚΟ στην εκτέλεση ολικής, αλλά μόνο μερικής αρθροπλαστικής γόνατος . Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να πάρει μαζί του μετά το χειρουργείο, το φορητό δίσκο με όλες τις μετρήσεις και τις οστεοτομίες που έχουν διενεργηθεί, για το αρχείο του ή για μελλοντικές επεμβάσεις.

Το νέο σύστημα είναι φορητό και δεν χρειάζεται χώρος αποθήκευσης στο χειρουργείο. Προϋποθέτει καμπύλη εκμάθησης και χειρουργική εμπειρία καθώς και απόλυτη συνεργασία όλων των μελών της χειρουργικής ομάδας. Έχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας στη διενέργεια των οστεοτομιών, απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία του ασθενούς προεγχειρητικά. Ελαχιστοποιεί το χειρουργικό χρόνο, άρα και την ταλαιπωρία του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι και αν συνδυαστεί με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (M.I.S) δεν προκαλεί εκτεταμένες μυϊκές ή συνδεσμικές βλάβες, είναι ανώδυνο για τον ασθενή και κάνει το χειρουργείο αναίμακτο.

Το κυριότερο, ο ασθενής κινητοποιείται με ευχέρεια λίγες μόνο ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου, χωρίς περιπατητήρα, βακτηρίες ή άλλη εξωτερική βοήθεια. Ο χρόνος νοσηλείας περιορίζεται στις 2-3 ημέρες μόνο και δεν απαιτείται στις περισσότερες των περιπτώσεων επίπονο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας μετά την έξοδο από την κλινική “.

Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης

MD-Msc-PhD

Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος www.stavrosalevrogiannis.gr

Tηλ.επικοινωνίας: 210 778 6868