Σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο μπορεί να αποτελούν την πηγή της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και τη Γαλλία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες ευρωπαίων επιστημόνων.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές Μαΐου από επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli. Σχεδόν όλοι όσοι ασθένησαν ζουν στη Γερμανία, ή είχαν ταξιδέψει πρόσφατα εκεί.

Τόσο η επιδημία στη Γερμανία, όσο και το μικρότερο ξέσπασμα της μόλυνσης από το E.coli που επικεντρώθηκε γύρω από τη γαλλική πόλη Μπορντό συνδέθηκαν με τα φύτρα σπόρων.

Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) που εδρεύει στη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Ιταλία δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι "ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων".

. Η έρευνα προς τα πίσω στη διατροφική αλυσίδα προοδεύει και έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι "σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα" της επιδημίας, αναφέρουν οι ειδικοί σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ECDC αργά χθες.

Η εκπρόσωπος της EFSA Λουσία ντε Λούκα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι σπόροι αυτοί εισήχθησαν από την Αίγυπτο μέσω μίας μόνο γερμανικής εταιρείας εισαγωγής σπόρων.

"Οι έρευνες συνεχίζονται", δήλωσε στο Ρόιτερς.