Ένα φάρμακο που χρησιμοποιούν οι καπνιστές για να απαλλαγούν από το τσιγάρο, ενδέχεται να αυξάνει κάπως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Διεθνής ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 8.000 καπνιστές και διαπίστωσε ότι τα καρδιολογικά προβλήματα ήταν περισσότερα σε όσους έπαιρναν το φάρμακο βαρενικλίνη σε σύγκριση με όσα παρατηρήθηκαν σε εκείνους που πήραν μια ανενεργό ουσία.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως το τσιγάρο από μόνο του είναι πολύ σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια απ’ ό,τι το φάρμακο.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που αρρώστησαν ήταν μικρός: από τους 4.908 εθελοντές που έπαιρναν το φάρμακο, οι 52 εκδήλωσαν σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα όπως το έμφραγμα και η καρδιακή αρρυθμία, ενώ από τους 3.308 που έπαιρναν την ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο) ανάλογα προβλήματα εκδήλωσαν οι 27.

Όλες οι μελέτες (εκτός από μία) είχαν αποκλείσει εθελοντές με ιστορικό καρδιοπάθειας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άντρες ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) πρόσθεσε προσφάτως στο φύλλο οδηγιών χρήσεως του φαρμάκου προειδοποίηση για πρόσθετο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια.

Η νέα μελέτη, στην οποία αξιολογήθηκαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων, δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ).

Η βαρενικλίνη βοηθεί τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα περιορίζοντας την λαχτάρα για ένα τσιγάρο, αλλά κατά το παρελθόν έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη κατάθλιψης.

«Λίγα περιστατικά»

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου των Βαπτιστών Wake Forest στη Βόρειο Καρολίνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουϊτς. Οι μελέτες που αξιολόγησαν είχαν διερευνήσει την πιθανή συσχέτιση της βαρενικλίνης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα προσδοκώμενα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος με τον ενδεχόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας της βαρενικλίνης, πριν αποφασίσουν εάν θα την χορηγήσουν σε έναν ασθενή ή όχι.

Ο ερευνητής δρ Γιόν Λοκ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας παραδέχθηκε πως ο αριθμός των εθελοντών που αρρώστησαν ήταν μικρός, αλλά είπε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι στις μελέτες συμμετείχαν υγιείς εθελοντές – επομένως ο πιθανός κίνδυνος ίσως είναι μεγαλύτερος για όσους ήδη έχουν καρδιολογικά προβλήματα.

306 αναφορές σε 4 εκατομμύρια χρήστες

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) της Βρετανίας, που παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων στη χώρα, λέει πως έχει λάβει 306 αναφορές για ανεπιθύμητες καρδιολογικές επιδράσεις (μεταξύ των οποίων και 17 θάνατοι) από το 2006, έτος πρώτης κυκλοφορίας του φαρμάκου.

Κάθε χρόνο το φάρμακο παίρνουν 950.000 Βρετανοί, ενώ η MHRA λέει πως αυτού του είδους οι αναφορές δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, καθώς είναι πιθανό να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες.Πηγή: tanea.gr