Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές - ιδιαίτερα νευρική ανορεξία- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αναφέρει νέα έρευνα. Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν 36 έρευνες που είχαν δημοσιευτεί μεταξύ του Ιανουαρίου του 2006 και του Σεπτεμβρίου του 2010 και εξέταζαν τη νευρική ανορεξία, τη βουλιμία και διατροφικές διαταραχές που δεν είχαν συγκεκριμενοποιηθεί.

Όσοι πάσχουν από νευρική ανορεξία πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι παχύσαρκοι και αρνούνται την τροφή. Οι βουλιμικοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και το αποβάλλουν, συνήθως μέσω του εμετού ή της χρήσης καθαρτικών.

Η έρευνα περιέλαβε 17.272 ασθενείς και αναφέρθηκαν 755 θάνατοι. Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους-χρόνια συνέβησαν 5,1 θάνατοι στους ασθενείς με ανορεξία, 1,7 στους ασθενείς με βουλιμία και 3,3 στις άλλες διατροφικές διαταραχές.

Το τυποποιημένο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 5,86 για την ανορεξία, 1,93 για τη βουλιμία και 1,92 για άλλες διατροφικές διαταραχές.

Μεταξύ των ασθενών με ανορεξία, όσοι ήταν στο τέλος της δεκαετίας των 20 εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με πιο νέους ασθενείς ή όσους ήταν στα 30, δήλωσε ο Jon Arcelus, από το γενικό νοσοκομείο του Leicester.

Αν και οι σημειώνουν ότι ορισμένοι θάνατοι ενδεχομένως μπορεί να αποδοθούν σε άλλα αίτια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας για τις διατροφικές διαταραχές, ιδιαίτερα την ανορεξία, είναι υψηλότερα από της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’
























Πηγή: iatronet.gr