Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του ενημερωμένου χρήστη, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για τον ανυποψίαστο καταναλωτή ή τον έφηβο, διαπίστωσε η Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών της με εμπειρογνώμονες.
Ο εκφοβισμός των εφήβων (cyber bulling), ο διαδικτυακός τζόγος, η απάτη, οι κίνδυνοι για την υγεία του εφήβου, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, την ώρα που η Ελλάδα σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις εθισμού ανηλίκων στο διαδίκτυο, παγκοσμίως.

Πρώτος προσκεκλημένος της Επιτροπής, ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης, ζήτησε με επίταση αλλαγές στη νομοθεσία, που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση απειλών κατά της ζωής, ή της σεξουαλικής αξιοπρέπειας των πολιτών, με άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όποτε χρειαστεί, καθώς κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα απαγορεύεται.

 Όπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, η υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ, έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αποτρέψει 219 αυτοκτονίες εφήβων, αλλά όχι και να παρέμβει ενάντια στο cyber bulling - τις απειλές εναντίον εφήβων και τον εκφοβισμό τους.

«Το Διαδίκτυο έχει καταστεί όλο απόρρητο από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο αστυνομικός μπορεί να κάνει άρση απορρήτου μονάχα για εκβίαση, ανθρωποκτονία, ναρκωτικά, τρομοκρατία, παιδική πορνογραφία και οργανωμένα εγκλήματα. Όλα τα άλλα είναι απέξω. Οι απατεώνες κάνουν πάρτυ αυτή την στιγμή…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο διαδίκτυο, ο Κωνσταντίνος Σιώμος επικαλέστηκε στατιστικές που καταγράφουν αξιοσημείωτους ρυθμούς αύξησης του διαδικτυακού τζόγου από ανηλίκους (μόνον στο νησί της Κω σημειώθηκε αύξηση 16% το 2010 ανέφερε), αλλά και του ίδιου του εθισμού τους (30% αντίστοιχα). Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε και σε ιατρικές μελέτες που διακρίνουν αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εθισμένων στο Διαδίκτυο χρηστών (γλυκόζη στον εγκέφαλο, νευρο-ανατομικές αλλαγές, μνήμη, προσοχή κλπ.). Το πρόβλημα καθίσταται σοβαρότερο, την ώρα που «η Ελλάδα βρίσκεται στα υψηλότερα ποσοστά εθισμού ανηλίκων στο Διαδίκτυο παγκοσμίως, μαζί με την Ταϊβάν, την Κορέα και την Κίνα. Το φαινόμενο σχετίζεται με το γεγονός, ότι η διείσδυση στον κόσμο του Διαδικτύου, δεν ακολουθήθηκε από μία ισόρροπη προσέγγιση μέσω της Παιδείας» ανέφερε.

Για την Άρτεμη Τσίτσικα, επικεφαλής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», «η πρώτη αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει έναν ανήλικο σε παθολογική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, είναι σήμερα τα on line παιχνίδια. Υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που είχαν καταχραστεί, ακόμη και την πιστωτική κάρτα της οικογένειάς τους». Υπερβολές παρουσιάζονται και στην ενασχόληση των μαθητών με το facebook - φαινόμενο που αφορά και τα δύο φύλα εξίσου - ενώ καταγράφεται και ο κίνδυνος αγοράς μέσω Διαδικτύου, ουσιών που δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, διατηρεί και δύο τηλεφωνικές συμβουλευτικές γραμμές, χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γονείς και έφηβοι μπορούνε να καλούν στο 80011 και 80015, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν» ανέφερε η κ. Τσίτσικα.

Τέλος, τους κινδύνους που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, ανέλυσε ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, εκπρόσωπος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ. Με δεδομένη την δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων από το εξωτερικό, όπου ο έλεγχος είναι περιορισμένος έως και αδύνατος, «ένα από τα κύρια μελήματα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενημέρωση του κόσμου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιαφούτης προειδοποίησε για τη διακίνηση ελαττωματικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου, τα οποία ο πωλητής στη συνέχεια, αρνείται να αντικαταστήσει, ή την αναγραφή πλασματικών τιμών και εξόδων αποστολής. «Άλλοι κάνουν «προσφορές» και στη συνέχεια ανεβάζουν την τιμή. Υπάρχουν παραθυράκια στην οθόνη, που σε καλούν να δώσεις στοιχεία φίλου σου, ή σε καλούν να μετρήσουν το iq σου - και σε βομβαρδίζουν μετά με sms που χρεώνονται στον λογαριασμό σου. Η ευθύνη δεν βαραίνει μονάχα τις εταιρείες αλλά και τον πάροχο, καθώς αποτελεί παράνομη πρακτική». Φυσικά, δεν λείπει και η ξεκάθαρη απάτη, με δήθεν «ευκαιρίες» και «προσφορές εργασίας», που οδηγούν σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.

 «Δεδομένου ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής των καταναλωτικών συμβάσεων, δεν είναι η ώρα να αξιώσουμε αλλαγές νομοθεσίας από την Ελλάδα. Αξίζει ωστόσο η Πολιτεία να επενδύσει στην ενημέρωση του καταναλωτή και στην Παιδεία» ανέφερε ο κ. Τσιαφούτης.