Μπιφτέκια από το εργαστήριο κατευθείαν στο τραπέζι μας σχεδιάζουν να μας προσφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να λύσουν το φαινόμενο της επισιτιστικής κρίσης. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ισχυρίζεται ότι το «εργαστηριακό κρέας» αποτελεί τη μοναδική λύση για τη σίτιση του πληθυσμού παγκοσμίως. Οι έρευνες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα... μπιφτέκια του σωλήνα θα πωλούνται στην αγορά σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη για την ασφάλεια αυτών των τροφίμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρέας θα έχει τη γεύση των χτενιών της θάλασσας. Αυτό συμβαίνει γιατί το τεχνητό κρέας υπολείπεται σε πρωτεΐνες από το κανονικό κρέας κατά 20%. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες αναζητούν εθελοντές που θα δοκιμάσουν το κρέας του σωλήνα προκειμένου να προβούν στις ανάλογες γευστικές βελτιώσεις.

«Σε αυτό το στάδιο έρευνας, αυτά τα τρόφιμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση και μία δεκαετία δεν αρκεί για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους» σχολιάζει στη Real planet ο καθηγητής Χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο Πάτρας Αθανάσιος Κουτίνας.
Από την άλλη, ο επικεφαλής του ολλανδικού προγράμματος, ο βιολόγος Μαρκ Ποστ υποστηρίζει ότι η παραγωγή κρέατος στο εργαστηριακό σωλήνα αποτελεί μία «πράσινη» λύση, καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων που παράγονται από την κτηνοτροφία κατά 95%!

Με βλαστοκύτταρα

Με έρευνα των Ολλανδών πάνω στο τεχνητό κρέας έχει ξεκινήσει από το 2006. Η παραγωγή κρέατος πραγματοποιείται από μερικά βλαστοκύτταρα τα οποία παίρνονται από το σώμα ενός γουρουνιού. Έπειτα τα βλαστοκύτταρα μπαίνουν στο εργαστήριο και οι επιστήμονες τα «ταΐζουν» με ένα κοκτέιλ από θρεπτικά συστατικά, όπως οξέα, λιπαρά κ.ά. Ύστερα από 30 μέρες αρχίζουν να αναπαράγονται δημιουργώντας λωρίδες κρέατος μήκους ενός εκατοστού. Ενδεικτικά τα βλαστοκύτταρα από ένα γουρούνι αρκούν για την παραγωγή κρέατος που θα παρήγαγαν ένα εκατομμύριο γουρούνια!

Ο Αθ. Κουτίνας θεωρεί ότι τα βλαστοκύτταρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όσο τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ωστόσο κρατάει τις επιφυλάξεις του. «Πιστεύω ότι αυτή η μέθοδος παραγωγής κρέατος έχει προοπτική, ωστόσο είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο έρευνας. Όπως κάθε κρέας, έτσι και τα βλαστοκύτταρα χρειάζονται τροφή. Αυτό το «κοκτέιλ» θρεπτικών ουσιών που τα τρέφουν είναι πανάκριβο και ανεβάζει το κόστος παραγωγής», τονίζει ο βιοτεχνολόγος.

Επιπλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι η βιομηχανία προκειμένου να ρίξει αυτό το κόστος δεν θα το νοθεύει με διάφορες άλλες ουσίες επικίνδυνες για τον άνθρωπο. «Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται οι επιστημονικές έρευνες που μελλοντικά δεν αποκλείεται να αναλάβουμε και εμείς σαν πανεπιστήμιο», επισημαίνει ο Αθ. Κουτίνας.

Οι έρευνες παγκοσμίως

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα κατασκευάσει πρώτος το εμπορικό κρέας του σωλήνα. Παρόμοια ερευνητικά προγράμματα τρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, όπως επίσης και στην Ιαπωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι μέχρι το 2050 οι σημερινές ποσότητες κρέατος που καταναλώνονται παγκοσμίως θα διπλασιαστούν.

Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες αυτών των χωρών θεωρούν μεγάλη πρόκληση την παραγωγή τεχνητού κρέατος. Αυτό το γεγονός ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομούσε τεράστια αποθέματα νερού και δασικών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται για τη συμβατική κτηνοτροφία. Οι υπολογισμοί που κάνουν δείχνουν ότι για την «εργαστηριακή» κτηνοτροφία χρειάζονται μόλις το 1% της γης που χρησιμοποιείται για βόσκηση και τουλάχιστον το 4% του νερού που χρειάζεται για το πότισμα των ζώων και τις άλλες ανάγκες της παραγωγής. Αν όλα πάνε καλά, οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την ανάπτυξη του εργαστηριακού κρέατος στα πουλερικά, αλλά και στα αιγοπρόβατα.
Πηγή: real.gr