Σύσκεψη φορέων με θέμα την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Στη συνάντηση θα αξιολογηθούν τα μέτρα, που έχουν ληφθεί έως τώρα και θα συζητηθούν τυχόν νέες παρεμβάσεις. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ εκπρόσωποί του θα ενημερώσουν για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα ενεργειών που σχετίζονται με θέματα επιδημιολογικής διερεύνησης, εργαστηριακής μελέτης και ανάλυσης κουνουπιών. Επίσης, θα συζητηθεί το εφαρμοζόμενο πλαίσιο ενημέρωσης πληθυσμού και φορέων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως ο φορέας παροχής επιστημονικής συμβολής και αξιολόγησης κινδύνου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, υλοποιεί σειρά δράσεων, οι κυριότερες των οποίων είναι:

* Ανάλυση δεδομένων από την οροεπιδημιολογική μελέτη, που διενεργήθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας του 2010.

* Προκήρυξη για τη χαρτογράφηση των διαφόρων ειδών κουνουπιών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

* Σχέδιο επικοινωνίας με το κοινό (παρουσιάσεις σε σχολεία, ημερίδες και υλικό).

* Εκτίμηση της οροθετικότητας για ιό ΔΝ σε οικόσιτα περιστέρια. Πιθανή συνέχιση του προγράμματος και σε άλλα πουλερικά.

Το Κέντρο έχει συστήσει ομάδες εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και για την επιτήρηση λοιμώξεων από διαβιβαστές (λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, ελονοσία, δάγκειος πυρετός κ.λπ.).

Επιπλέον, έχει εκδοθεί για την προστασία από τα κουνούπια ειδικό φυλλάδιο, στο οποίο μεταξύ των μέτρων πρόληψης αναφέρεται η απομάκρυνση στάσιμου νερού, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τα κουνούπια, που συνήθως εναποθέτουν τα αβγά τους σε λιμνάζοντα νερά. Αλλά και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αβγών.

Το υπουργείο Υγείας, εξάλλου, έχει ήδη εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις Περιφερειακές αρχές Δημόσιας Υγείας για το θέμα των εντομοκτονιών.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, γίνεται γνωστό ότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων ιδίως οροφής δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. Ενδείκνυται το κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, καθώς είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια. Συνιστάται η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό .εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).