Τα κτυπήματα στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας αργότερα στη ζωή, ακόμα κι αν η συνέπειά τους είναι μια απλή εγκεφαλική διάσειση και όχι κάτι σοβαρότερο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Το εύρημα αυτό αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη επιστημονική άποψη πως μόνο οι μετρίας ή μεγάλης βαρύτητας τραυματισμοί στο κεφάλι μάς προδιαθέτουν στην εκδήλωση άνοιας.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για παιδιά, ασκούμενους και αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα όπως το μποξ, νέους που πέφτουν θύματα τροχαίων και γενικότερα για κάθε πληθυσμιακή ομάδα στην οποία είναι συνηθισμένοι οι τραυματισμοί στο κεφάλι.

Οι νέες μελέτες παρουσιάσθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ (AAICAD 2011) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.

Στην πρώτη αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι 281.000 βετεράνων, οι οποίοι νοσηλευτεί σε αμερικανικά νοσοκομεία. Μέσα σε επτά χρόνια, περισσότερο από το 15% όσων είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι είχαν εκδηλώσει άνοια, έναντι του μόλις 7% όσων είχαν τραυματιστεί αλλού στο σώμα.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 4.000 παλαίμαχοι παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το 35% όσων είχαν υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας τους αντιμετώπιζαν «σημαντικά νοητικά προβλήματα».


Πηγή: tanea.gr