Η σόγια μπορεί να μην συμβάλλει μόνο στην σωστή εμφάνιση και υγεία οργανισμού μας, γιατί σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη τα συμπληρώματα πρωτεΐνης γάλακτος της σόγιας μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς.
Σχεδόν 75 εκατομμύρια αμερικανοί έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και βλάβης των νεφρών.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της πρωτεΐνης γάλακτος και υδατανθράκων της σόγιας σε δείγμα 352 ενηλίκων, που είτε είχαν προ-υπέρταση, ή πρώτο στάδιο υπέρτασης, με τιμές που κυμαίνονταν από 12.0 έως 15.9 mmHg και διαστολική αρτηριακή πίεση με τιμές 80 έως 95 mmHg.

Κάθε εθελοντής λάμβανε καθημερινά και για οκτώ εβδομάδες 40 γραμμάρια συμπλήρωμα γάλακτος σόγιας. Η ομάδα των ερευνητών αξιολόγησε και σύγκρινε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων από την έναρξη ως το τέλος της μελέτης με το συμπλήρωμα σόγιας και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Ο Δρ. Τζιάνγκ Χε, πρόεδρος της επιδημιολογίας στη Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane της Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι τα οφέλη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μείωση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων στο σύνολο του πληθυσμού.

Και πρόσθεσε: "Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια παρέμβασης οκτώ εβδομάδων, η πρωτεΐνη σόγιας συσχετιζόταν με τη μείωση 2 mm στην συστολική αρτηριακή πίεση. Το συμπλήρωμα πρωτεΐνης από γάλα σόγιας συσχετίστηκε με την μείωση 2,3 χιλιοστών σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφικής παρέμβασης για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης. Η μείωση δεν ήταν μεγάλη ανά άτομο, αλλά σημαντική στο συνολικό επίπεδο της έρευνας".

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε 6% λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, στο συνολικό πληθυσμό.

Πιστεύουν επίσης ότι η μελέτη αυτή (που είναι η πρώτη στο είδος της) θα βοηθήσει σε μελλοντικές έρευνες που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να βρεθεί κάποιο όφελος από το γάλα και την πρωτεΐνη της σόγιας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Πηγή: ygeiaonline.gr