Τα υψηλά επίπεδα του perfluorooctanoate (PFOA) στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα σε δείγμα ενηλίκων που είχαν καταναλώσει ακάθαρτο πόσιμο νερό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο American Journal of Epidemiology. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα PFOA στο αίμα τους είχαν έως και 40πλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρθρίτιδα, συγκριτικά με άτομα που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά, όπως δηλ. συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό.

Η Δρ Κιμ Ιννες χρησιμοποίησε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 50.000 ενήλικες που ζούσαν στην περιοχή του Οχάιο και της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου εργοστάσιο χημικών είχε μολύνει την υδροφόρο ορίζοντα με PFOA and perfluorooctane sulfonate (PFOS), χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα αντι-κολλητικά επιχρίσματα.

Και οι δυο χημικές ουσίες είναι μόνιμοι οργανικοί ρυπογόνοι παράγοντες, δηλαδή παραμένουν στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό για πολλά χρόνια. Και οι δυο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό ανθρώπων και ζώων, περιλαμβανομένων και λειτουργιών όπως η φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και συνοδεύεται με πόνο, ακαμψία και οστική βλάβη.

Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο χημικών ουσιών και τον κίνδυνο αρθρίτιδας η Δρ Ιννες και οι συνεργάτες της μελέτησαν άτομα που είχαν πάρει μέρος στο C8 Science Panel, μια ομάδα που είχε προσφύγει δικαστικά το 2001 κατά της εταιρείας χημικών DuPont Chemical.

Ένα εργοστάσιο της εταιρείας στην Δυτική Βιρτζίνια είχε διαρρεύσει PFOA, PFOS και άλλες χημικές ουσίες στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την μόλυνση του πόσιμου νερού.

Συνολικά, το 8% των συμμετεχόντων στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι είχαν αρθρίτιδα. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα PFOA στο αίμα είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες αρθρίτιδας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν ελάχιστη ποσότητα στο αίμα τους.

Μόλις οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες, περιλαμβανομένης της ηλικίας, του βάρους, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, του φύλου και την στρατιωτική θητεία, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα PFOA στο αίμα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρθρίτιδα συγκριτικά με αυτούς που είχαν την ελάχιστη έκθεση στην χημική ουσία.

Έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι το αντίθετο ίσχυε στην περίπτωση του PFOS. Όσοι είχαν την υψηλότερη έκθεση, ήταν 25% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με αρθρίτιδα. Ο Δρ Ιννες υποψιάζεται ότι αυτό μπορεί να είναι αποτελέσματα της ιδιότητας του PFOS να μειώνει την φλεγμονή.

Η σχέση μεταξύ PFOA και αρθρίτιδας ήταν εντονότερη στα άτομα που ήταν νεότερα και με κανονικό σωματικό βάρος. Εφόσον λοιπόν η παχυσαρκία και η ηλικία είναι δύο γνωστοί παράγοντες οστεοαρθρίτιδας, τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν περαιτέρω την προφανή αυτή σχέση.

Ωστόσο ο σχεδιασμός της μελέτης δε μπορεί να αποδείξει ότι η αρθρίτιδα προκαλείται από την έκθεση στην PFOA ή προλαμβάνεται από την PFOS. Η ερευνήτρια επισημαίνει εξάλλου ότι το 8% αρθρίτιδας που αναφέρθηκε στο δείγμα της έρευνας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο για τους ενήλικες στις ΗΠΑ, διαφορά που αποδίδεται στην υπο-καταγραφή της αρθρίτιδας.Πηγή: in.gr