Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν θυμό, ενώ κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας άμεσα
Ο θυμός αποτελεί ένα συναίσθημα και ταυτόχρονα ένα σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Έχει λόγο ύπαρξης και αξίζει όχι μόνο την προσοχή, αλλά και το σεβασμό μας.

Ο θυμός είναι μια συχνή αντίδραση σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν θυμό: το έντονο στρες, η ματαίωση, όταν πιστεύουμε ότι οι άλλοι μας απειλούν, μας κάνουν κακό, μας εκμεταλλεύονται, μας παραμελούν, όταν ζηλεύουμε, όταν θίγονται τα δικαιώματά μας  κ.α. Ο θυμός μπορεί να κατευθύνεται προς τους άλλους ανθρώπους ή προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις ο θυμός είναι λειτουργικός. Αποτελεί κίνητρο για να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε. Πολλοί άνθρωποι όμως, και ιδιαίτερα γυναίκες, έχουν διδαχτεί ότι η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός είναι απαράδεκτη.  Έτσι, η έκφραση των  συναισθημάτων αυτών γίνεται συνήθως αρκετά δύσκολα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσκολία να εκφράσουν το θυμό τους συχνά πιστεύουν όχι μόνο ότι είναι «λάθος» να εκφράσουν ανοικτά το θυμό τους, αλλά ότι είναι εξίσου «λάθος» να έχουν θυμωμένες σκέψεις.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν είναι ευάλωτα στις επιθετικές συμπεριφορές άλλων ανθρώπων και ότι δε θα θυμώσουν. Θα αισθανθούν ενοχές για το γεγονός ότι αισθάνονται θυμό και πολύ συχνά δε θα το παραδεχτούν ούτε στο άλλο άτομο, αλλά ούτε και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο θυμός όμως δεν παύει έτσι απλά να υπάρχει. Μέχρι να εκτονωθεί με κάποιο τρόπο, υπάρχει πολύ λίγος χώρος για θετικά συναισθήματα. Πολύ συχνά μία τέτοια δυσκολία στην έκφραση του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε μια παθητικο-επιθετική συμπεριφορά.

Άλλοι πάλι άνθρωποι θυμώνουν για πράγματα όχι και τόσο σημαντικά και πολύ συχνά, δεν κατορθώνουν να ελέγξουν το βαθμό του θυμού τους και έχουν εκρήξεις οργής. Η δυσκολία στην έκφραση του θυμού και το να εκφράζουμε το θυμό μας με λάθος τρόπο αφορούν ουσιαστικά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Συμπερασματικά, έχουμε όλοι δικαίωμα σε όλα όσα αισθανόμαστε και σίγουρα ο θυμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το θέμα δεν είναι να αποφεύγουμε τα θέματα που μας προκαλούν θυμό, αλλά τις ακραίες αντιδράσεις για τις οποίες αργότερα μετανιώνουμε.

Οι άνθρωποι που δεν εκφράζουν το θυμό τους είναι καλό να τον «απενοχοποιήσουν» και να εκφράζονται περισσότερο. Από την άλλη, οι άνθρωποι που έχουν πολύ συχνά ξεσπάσματα θυμού θα πρέπει να εξετάσουν τις σκέψεις που κάνουν πάνω στις καταστάσεις που τους θυμώνουν. Ενδέχεται αυτές οι σκέψεις να μην είναι πάντα ρεαλιστικές.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν τόσο από την παθητικότητα όσο και από τους αναποτελεσματικούς τρόπους έκφρασής του θυμού τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.Πηγή: ygeiaonline.gr