Η μουσικοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς να μειώσουν το άγχος και τον πόνο τους, υποδεικνύει νέα επισκόπηση.
Η αγωγή ποικίλλει, από την ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής μέχρι συνεδρίες μουσικοθεραπείας. Σε αυτές, εκπαιδευμένοι μουσικοθεραπευτές έχουν στόχο να βελτιώσουν την ψυχολογική και σωματική κατάσταση του ασθενούς, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες μουσικές εμπειρίες.

Η διαδικτυακή έκδοση του ‘Cochrane Reviews’, αναφέρεται στην ανάλυση των ενδείξεων σε 1.891 ασθενείς που έλαβαν μέρος σε 30 δοκιμές.

Εκπαιδευμένοι μουσικοθεραπευτές έλαβαν μέρος σε 13 από τις δοκιμές και ασθενείς άκουσαν ηχογραφημένη μουσική στις υπόλοιπες. Υπήρχαν διακυμάνσεις στην συχνότητα και διάρκεια συμμετοχής σε μουσικές συνεδρίες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Joke Bradt, του Πανεπιστημίου Drexel της Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι μουσικές παρεμβάσεις μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη συμπληρωτική θεραπεία σε καρκινοπαθείς.

Το άγχος μειώθηκε στους καρκινοπαθείς, ενώ τα ευρήματα έδειξαν βοηθητική επίδραση και στη διάθεση.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει και σε μικρή μείωση των παλμών, του ρυθμού αναπνοής και στην αρτηριακή πίεση στους καρκινοπαθείς, κατέληξαν οι ερευνητές. Η θεραπεία είχε επίσης μέτριο αποτέλεσμα στη μείωση του πόνου.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν ενδείξεις επίδρασης στην κατάθλιψη, την κούραση ή τη φυσική κατάσταση, αλλά λίγες δοκιμές ερεύνησαν τις συγκεκριμένες επιδράσεις.

Πηγή: iatronet.gr