Ενα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική μπορεί να κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων και η Νόσος του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν όμως προβλήματα. Πρώτον, το βότανο χρειάζεται δεκαετίες για να αναπτυχθεί. Δεύτερον, τελεί υπό εξαφάνιση λόγω της υπερβολικής συγκομιδής. Και τρίτον, ακριβώς επειδή είναι δυσεύρετο, κοστίζει έως 1.000 δολάρια κάθε χιλιοστό του γραμμαρίου (mg) από τη δραστική ουσία που το καθιστά τόσο μοναδικό.

Τα προβλήματα αυτά βάλθηκαν να αντιμετωπίσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Chemical Science» πως τα κατάφεραν: βρήκαν έναν πρακτικό, εύκολο τρόπο για να συνθέτουν τη δραστική του ουσία στο εργαστήριο - και μάλιστα με κόστος που ευελπιστούν ότι θα μειωθεί τελικά στα 50 σεντς ανά mg.

Το βότανο είναι ένα είδος βρύου που λέγεται Huperzia serrata, ενώ η ουσία του που θωρακίζει τη μνήμη λέγεται huperzine A. Είναι ένας ενζυμικός αναστολέας, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του '90 χρησιμοποιείται στην Κίνα ως θεραπεία για την Αλτσχάιμερ.

Επί αιώνες πριν από αυτό, όμως, οι Κινέζοι τον χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Εκτός από τη φυσική μορφή του, υπάρχουν και συνθετικές, οι οποίες όμως απαιτούν εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για να παραχθούν.

Μελέτες έχουν δείξει πως η huperzine A βοηθάει τη μάθηση και τη μνήμη προστατεύοντας την ακετυλοχολίνη - μία από τις ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους και η οποία μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που χαρακτηρίζει την Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, φαίνεται πως προστατεύει τα θηλαστικά από τις επιδράσεις των χημικών όπλων (όπως τα αέρια σαρίν και VX), δίχως να τους προκαλεί παρενέργειες.


πηγή: tanea.gr